Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Facebook – este inutil să ne plîngem, trebuie să folosim o resursă alternativă

15 ian. 2021,, 16:30   Societate
7890 1

Internauții din Moldova, Ucraina, Rusia și alte țări consideră că Facebook s-a defectat în ultimul an și le-au "strîns șuruburile" din toate părțile. Administratorii săi monitorizează cu atenție ca utilizatorii să scrie doar ceea ce trebuie și le este benefic, ascunzînd, blocînd, nupermițînd și eliminînd textele care nu le plac, ceea ce poate fi considerată o cenzură deschisă, o ignorare a principiilor libertății de exprimare și a pluralismului de opinii, o îndepărtare de la proverbiala democrație, relatează Noi.md.

"Singurul său scop - de a lua bani de la utilizatori, da utilizatorii, în același timp să scrie doar ceea ce trebuie, dar ceea ce nu trebuie, Facebook va ascunde tactic pe bandă, va bloca, nu va permite, va șterge. În același timp, FB nu vă va da niciodată un răspuns clar ce, de fapt, nu-i place, ce ați scris/făcut greșit, care anume reguli ați încălcat. Aici mi-am amintim de răspunsul legendar - "De-atîta. Și este inutil să ne plîngem", menționează internauții.

Ei subliniază că, de fapt, răspunsul este evident, mai ales pentru lucrătorii din mass-media: pur și simplu voi nu scrieți despre cei care trebuie. De aceea, FB scade publicațiile dvs. în bandă, blochează angajații dvs., care împărtășesc știri despre eroul greșit, blochează biroul dvs. de publicitate etc.

"Ce este aceasta dacă nu cenzură?! Unde este libertatea de exprimare, pluralismul de opinie? Unde este în toate acestea, cunoscuta democrație???", sînt indignați internauții.

În opinia lor, ar trebui să ne gândim și la cealaltă parte a monedei: căci reducînd acoperirea unui erou, Facebook oferă o șansă mai mare altuia. Cum poate fi numit altfel acest lucru dacă nu manipularea opiniei publice? Și cum poate acest lucru afecta rezultatul, de exemplu, al alegerilor prezidențiale?


În cercurile profesionale există opinia că, de fapt, atît Moldova, cît și SUA au trecut prin acest lucru în anul 2020 și, desigur, nu putem declara faptul că candidații aleși au fost aleși doar de utilizatorii Facebook. Dar, de asemenea, nu putem nega faptul că Facebook a influențat, probabil, părerea unor alegători.

După cum consideră internauții, este nevoie de o alternativă la Facebook, o platformă alternativă în care să poată comunica oamenii cu opinii diferite. Dacă va fi Telegram sau alt messenger - timpul va arăta. Acum putem observa o trecere masivă a utilizatorilor în mesengerul Telegram, care este, probabil, "cea mai mare migrație digitală" din istoria omenirii.

Urmînd acest fenomen, doi președinți au început să aibă propiile canale pe Telegram -președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, și președintele turc Tayyip Erdogan. În messenger există deja o serie de alți lideri mondiali, inclusiv președinții Franței și Ucrainei Emmanuel Makron și Volodymyr Zelensky, precum și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Există în Telegram și importanți politicieni moldoveni - fostul președinte al Moldovei, liderul PSRM, Igor Dodon, actualul președinte Maia Sandu, ex-prim-ministrul Ion Chicu și alții.

Aceștia și alți lideri politici, precum și numeroase organizații sociale, au încredere în Telegram în lupta împotriva dezinformării și pentru răspîndirea informațiilor despre evenimente importante care au loc în societate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?