COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 002 291   INFECTAȚI 396 768(+3255)   TRATAȚI 368 373     DECESE 10 470(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7825
Criza energetică stiri: 498

Explicația medicului cum să ne pregătim pentru scăldatul de Bobotează

14 ian. 19:00   Societate
937 0

Scufundarea fără pregătire în apa rece ca gheața în sărbătoarea de Bobotează poate duce la consecințe grave pentru sănătate. Despre acest lucru a spus Natalia Semenenko, candidat în științe medicale, medic generalist, profesor la catedra de terapie a Universității Secenov, relatează Noi.md.

Expertul a subliniat că pregătirea pentru astfel de scăldare ar trebui să dureze mult timp - aproape un an. În primul rînd, acest lucru se referă la persoanelor cu boli cronice. În rest, perioada de pregătire poate fi redusă la șase luni.

În prima etapă de pregătire, trebuie efectuată ștergerea cu un prosop umed timp de maximum cinci minute. Apoi treceți la turnarea apei, a cărei temperatură inițială ar trebui să fie de cel puțin 30 de grade. Este necesară reducerea temperaturii apei cu un grad la fiecare trei-cinci zile.
Deoarece de Bobotează oamenii se scufundă în apă a cărei temperatură este de aproximativ zero grade, pentru a ajunge de la 30 de grade la zero grade este nevoie de aproximativ șase luni, a explicat Semenenko.

În cazul bolilor cronice, este necesară o abordare și mai atentă față e călire, începînd cu temperaturi mai ridicate și reducîndu-le mai rar - o dată la șapte-zece zile.

Nu este recomandată scufundarea în apa rece persoanelor care suferă de diabet, epilepsie, hipertensiune arterială, alergii la frig și a celor meteo dependenți, precum și femeilor însărcinate, cele care alăptează și persoanelor de peste 65 de ani, a declarat expertul.

Credincioșii ortodocși din Moldova vor sărbători Bobotează pe data de 19 ianuarie. 
0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X