Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Experții în vinificație: Anul trecut a fost unul bun, dar nu de tot

26 mar. 2018,, 18:32   Societate
3614 0

Continuînd tema vinurilor de calitate cu indicație geografică protejată (IGP), aș dori să menționez una dintre etapele de testare a calității acestora, prin care nu trec alte vinuri - degustarea în cadrul asociațiilor de producători de vinuri cu IGP în fiecare dintre zonele geografice.

Această fază de control (prima, ulterior va mai fi încă o degustare la un nivel mai înalt) este obligatorie pentru toate vinurile care pretind la categoria de calitate IGP. Aceasta este determinată de comisiile de degustare, care, în general, includ reprezentanți ai întreprinderilor membri ai asociației sale, precum și experți din Oficiul Național al Viei și Vinului.

Recent a avut loc o degustare în asociațiile producătorilor de vinuri cu IGP în fiecare dintre zonele geografice - Valul-lui-Traian, Ștefan-Vodă și Codru, în cadrul cărora a fost evaluată calitatea vinurilor din struguri din recolta anului 2017. La aceste testări au participat 56 de companii care au prezentat 288 mostre de vinuri, acestea fiind apreciate de peste 100 de specialiști. În general, în ceea ce privește vinurile din recoltă anului 2017, s-a concluzionat că „anul trecut a fost unul bun, dar nu de tot”.

Experta în vinificație Elizaveta Breahnă a remarcat că cele mai bune vinuri de calitate au fost obținute în regiunea Ștefan-Vodă, pentru toate categoriile de vinuri - alb, roz și roșu.

„În partea de sud, în zona Valul-lui-Traian, calitatea vinurilor a fost afectată de temperaturi ridicate, de multe ori tufa este încărcată sau supraîncărcată, fapt care a contribuit la atenuarea culorii și structurii vinurilor roșii. Vinurile albe, atît în sud cît și în centru au căpătat mai puțin aromă.


„În zona Codru și Ștefan-Vodă culoarea vinurilor roșii poate fi numită foarte reușită, iar structura - bună", consideră expertul.

Aceasta este o imagine în ansamblu, dar vinurile s-au dovedit a fi mai bine la acei producători care au normat recolta (și, în general, au practicat agrotehnica în podgoriile) și au cules-o în momentul oportun, și anume atunci cînd strugurii au ajuns la maturitatea lor tehnologică, în funcție de tipul vinului viitor. De exemplu, pentru struguri albi este necesar să se împiedice obținerea unui conținut foarte ridicat de zahăr, în caz contrar ele vor pierde din aciditate și substanțe aromatice. Și soiurile roșii ar trebui culese atunci cînd acestea au ajuns la maturitate fenolică, pentru a evita conținutul de taninuri verzi în vin.

Potrivit dnei Elizaveta Vasilievna, problema ultimului sezon, care se va menține și în următorii ani, este lipsa forței de muncă. Aceasta duce la nerespectarea calendarului recoltărilor. Se cunoaște că pentru a obține un vin de calitate strugurii trebuie colectați la timp.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?