X 
Cazul Șor stiri: 599

Experții explică ce s-ar întîmpla dacă Tiraspolul și-ar asuma datoria la gaz

28 sep. 2021,, 11:30   Societate
3185 1

Declarația, în premieră, a liderului transnistrean, precum că regiunea ar fi gata să își asume datoria de peste 7 miliarde de dolari la gaz, lasă loc de mult scepticism, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Solicitați de Agora, experții în energetică au explicat de ce acest lucru ar fi imposibil.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, spune că problema e mult mai profundă decît pare. Orice achitare ar însemna faliment pentru stînga Nistrului.

„Ei pot să declare că sînt gata s-o plătească, dar asta depășește cu mult PIB-ul regiunii. Ei nici consumul curent nu-l pot achita. Dacă Transnistria va ajunge în situația să plătească factura curentă la gaz, ei falimentează în cîteva luni.

Dacă ei nu pot plăti consumul curent, cam care-s șansele să achite datoria acumulată de $7 miliarde? Zero șanse”, a explicat Sergiu Tofilat.


Expertul în energetică, Victor Parlicov, fost director ANRE, afirmă că subiectul e unul politizat și se face doar zarvă în jurul lui.

„În perioada anului 2020, dar și în 2021, am avut o perioada cu prețuri record de joase la gaz. Prețuri mai joase decît în 2020 și 2021 am avut numai în 2005.

Și nici măcar plata curentă pentru consumul gazelor pentru 2020-21 nu au fost onorate. Nici la prețul cel mai jos ei nu își pot permite să achite consumul. Cum vor achita acum?”.

Reamintim că în cadrul unui interviu acordat agenției de presă ruse Ria Novosti, Vadim Krasnoselski a declarat că Tiraspolul este gata să achite datoria la gaz de 7 miliarde USD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?