COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Experți: Ne așteaptă noi scumpiri în lanț

12 sep. 11:30   Societate
2519 5

Viaţa din Moldova va deveni şi mai costisitoare. O spun experţii economici, care prognozează scumpirea serviciilor, dar şi a produselor alimentare. Acest lucru este inevitabil pe fundalul creșterii prețurilor carburanților, afirmă ei. Cel mai mult, fenomenul va lovi în moldovenii cu venituri mici.

Efectele deja sînt resimțite. Două dintre cele mai mari combinate de panificaţie din nordul ţării, de la Bălţi şi Soroca, au majorat preţul pîinii.

"Dacă tendinţa de creştere se va menţine, o să fim nevoiţi să facem corecţie şi în următoarele luni.", a declarat Eduard Grama, directorul Combinatului de pîine din Bălţi.

Şi agricultorii moldoveni, care în această perioadă sînt în plin proces de recoltare, spun că din cauza creșterii prețurilor pentru carburanţi, suportă cheltuieli suplimentare.

"Nu ai încotro, respectiv, toată chestia asta se mişcă în lanţ. O să avem preţuri mai mari la pîine, asta e garantat. O să avem preţuri mai mari la uleiul de floarea soarelui. Eu nu văd unde uleiul de floarea soarelui să se ieftinească. Deja ştim că e 40 şi ceva lei litru.", a declarat Andrei Dînga, agricultor.

Expertul economic, Roman Chirca, susţine că preţul produselor petroliere s-a majorat cu 25 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aşa că, în viitorul apropiat, ne aşteaptă scumpiri în lanţ.

"Anticipăm creşterea preţului pentru gaz, asta înseamnă creşterea curentului electric, deci toate procesele tehnologice ceea ce ţine de produse alimentare, produse non alimentare, toate absolut vor contabiliza această majorare a preţurilor la carburanţi."

Într-o săptămînă, un litru de benzină A-95 s-a scumpit cu 71 de bani, iar motorina cu 44 de bani. Asta după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a început să stabilească preţurile plafon pentru combustibil.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X