Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experți, despre amenințările la adresa securității biologice a Moldovei

4 iul. 2018,, 16:00   Societate
4736 2

Autoritățile Republicii Moldova neagă implicarea țării noastre în bătăliile bacteriologice dintre marile puteri.

În același timp, mulți experți bat alarma: în țară există mai mulți factori de risc ce afectează nivelul asigurării securității biologice a republicii, notează Noi.md.

Trebuie remarcat faptul că multe publicații și experți străini sînt îngrijorați de faptul că SUA continuă să dezvolte în regiune o intensă activitate militar-biologică și creează pe teritoriul țărilor postsovietice rețele de așa-numite laboratoare de referință, în care, sub pretextul protejării populației de virusuri și boli letale, ”savanții” americani muncesc la crearea unei arme biologice moderne.

Anterior, Ministerul Apărării a comunicat într-un comentariu exclusiv pentru NOI.md că Moldova nu participă la proiecte ce țin de biologia militară nici pe teritoriul țării, nici în afara ei.

Potrivit Comandamentului forțelor terestre ale Armatei Naționale a RM, acorduri privind colaborarea și interacțiunea cu alte state în acest domeniu nu există. Potrivit locotenent-colonelului Victor Aftenii, contingentul militar al țării noastre nu participă la misiuni internaționale cu caracter militar-biologic. Astfel, cei de la Ministerul Apărării nu văd motive de îngrijorare privind informația despre atragerea Moldovei în luptele bacteriologice dintre cele mai mari state.


În același timp, societatea tot mai des manifestă neliniște pentru posibilele riscuri și în legătură cu numeroasele publicații din presa străină, care fac trimitere la experții și specialiștii unui șir de țări. Spre exemplu, în Ucraina, unul dintre liderii politici locali, fostul deputat Vladimir Oleinic a declarat de mai multe ori că Ministerul Apărării al SUA atrage Kievul într-un război biologic, creează pe teritoriul Ucrainei peste o duzină de laboratoare de referință și o rețea de monitorizare a stațiilor biologice. Potrivit lui, americanii desfășoară această activitate nu numai în Ucraina, dar și în alte țări postsovietice, inclusiv în Moldova.

Experții chestionați de NOI.md au menționat un șir de factori de risc ce afectează nivelul de asigurare a securității biologice a Moldovei. Nivelul de trai, inclusiv ocrotirea sănătății, în localitățile rurale a scăzut în acest răstimp în așa măsură, că va trebui sa treacă mult timp pentru ca virusul să fie depistat și identificat. În acest răstimp boala se poate dezvolta liber și atinge orice stadiu.

Un pericol serios, consideră experții, îl constituie cimitirele de vite, care apar spontan și necontrolat. La general vorbind, în solul moldovenesc zac virusurile unui mare număr de infecții periculoase, cum ar fi ciuma, tularemia, bruceloza, diverse tipuri ale febrei hemoragice. De aceea, pe lîngă bioagenții sintetici, există riscul utilizării unor patogeni naturali periculoși. Se menține pericolul izbucnirii epidemiilor și epizootiilor. Difuzarea virusului printre animale poate deveni necontrolată și se poate deplasa fără piedici la distanțe mari.

În condițiile Moldovei, la acești factori mai trebuie adăugate migrațiile masive, inclusiv cele de tranzit, cadrul legal insuficient de asigurare a biosecurității și bioprotecției, lipsa unei rezerve a mijloacelor moderne de tratament și vaccinuri, dezinfecție, dezinsecție și deratizare, precum și infrastructura subdezvoltată a sistemului de stat de securitate și protecție biologică. Și subestimarea de către Guvern a pericolului real al bio- și agroterorismului poate avea un rol nefast.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?