Preşedintele stiri: 3022

Expert: Moldova cheltuie inutil 2 miliarde de lei anual, pentru a întreține birocrații

21 sep. 12:30   Societate
975 1

„În ultimii 10 ani, numărul birocraților pe cap de locuitor a crescut cu 20%, ceea ce presupune costuri inutile de 2 miliarde lei anual. În acest context, Moldova nu-și poate permite în continuare luxul de întreținere a unui aparat birocratic umflat, care aduce cheltuieli inutile și daune economiei naționale de zeci de miliarde lei”. Concluzia aparține expertului economic Veaceslav Ioniță, care a făcut o analiză a fenomenului, pe blogul său, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Noi murim, ei se înmulțesc

În ultimii 10 ani, populația țării s-a redus cu 343 mii locuitori, de la 2,93 milioane în 2011 la 2,6 milioane în prezent. Această reducere este determinată de doi factori: natalitatea redusă și migrația sau, mai bine spus, fuga peste hotarele țării. În același timp, numărul de birocrați din țară a crescut cu 3,5 mii de persoane, de la 51,2 mii în 2011 la 54,8 mii în prezent.

Drept consecință, dacă în 2011, la o mie de locuitori reveneau 17,6 birocrați, atunci în prezent, acest indicator a crescut cu peste 20% și avem deja 21,4 birocrați la o mie de locuitori. Altfel spus, în mediu la fiecare o mie de persoane numărul de birocrați s-a majorat cu aproape 4 persoane.

Dacă să păstrăm proporția din 2011, atunci în prezent trebuie să reducem numărul de birocrați cu 10 mii persoane. Asta în condiția cînd presupunem că în 2011, numărul lor era unul optim și nu exagerat, datorită zecilor de atribuții și funcții inutile”, a subliniat Veaceslav Ioniță.


„Moldova risipește anual 2 miliarde lei, pentru întreținerea unui aparat birocratic umflat și nociv

În ultimii 10 ani, salariul mediu în sistemul public de administrare a crescut de 3 ori, de la 3 mii lei salariul net lunar în 2011 la 9 mii lei în prezent. Dacă ținem cont de toate plățile suplimentare aferente salariului, plus primele și alte adaosuri la salarii, precum și spațiul de oficiul și alte cheltuieli cu forța de muncă, ajungem la concluzia că întreținerea unui birocrat ne costă nu mai puțin de 200 mii lei anual.

De ce în 10 ani, în loc să reducem cu 6,5 mii numărul de birocrați, noi din contra am mărit numărul lor cu 3,5 mii persoane, ceea ce a dus la umflarea aparatului birocrat cu 10 mii de persoane. Costurile directe de întreținere a acestui număr suplimentar și inutil de birocrați se ridică la minim 2 miliarde lei anual”, puntează expertul.

„Daunele provocate de birocrații inutili se ridică la zeci de miliarde de lei anual

Costurile cu întreținere a birocraților inutili sînt partea mică a problemei. Adevărata catastrofă este dauna anuală, provocată de acești birocrați, care din ”plictiseală” strangulează mediul de afaceri și sînt un focar de corupție în societate.

Moldova a avut 68 organe de control, iar în prezent, numărul lor a fost redus la mai puțin de 20. Organele de control au fost reduse, dar nu și birocrații, care se ocupau cu controlul. Doar în ultimii 4 ani, numărul de acte permisive în Moldova s-au redus de 3 ori sau cu 300 acte permisive de la 450 în trecut la mai puțin de 150 în prezent. Mii de persoane se ocupau cu o activitate inutilă și nocivă de oferire de permisiuni pentru anumite genuri de activitate. Funcția lor la o mică analiză s-a adeverit a fi inutilă și în consecință, a fost lichidată. Însă birocrații au rămas în birourile lor, chiar dacă funcția a fost lichidată. Evident, toate miile de persoane, care au pierdut dreptul de a controla sau a permite ceva, au rămas în funcție și tot ce fac ei acum, caută soluții noi de a „mulge” businessul de bani”, susține Veaceslav Ioniță.

Potrivit acestuia, „daunele provocate de birocrații rămași în funcție, după lichidarea „funcției”, se ridică la zeci de miliarde lei anual”: „Aceste daune se manifestă prin: lipsa de investiții în Moldova, fuga oamenilor peste hotare, închiderea de afaceri din cauza corupției, prețurile exagerate din cauza monopolurilor protejate de birocrați și alte costuri suportate de societate”.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X