Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Expert independent: Concursul din 2019 pentru funcția de Procuror General a fost fără cusur

25 oct. 2021,, 08:00   Societate
15966 2

Expertul independent, Igor Boțan, fost membru al comisiei speciale de pe lîngă Ministerul Justiției, care a organizat concursul pentru funcția de Procuror General în toamna lui 2019, susține că decizia finală nu s-a luat „în baza notelor așa cum se insistă pînă în prezent, ci în baza unui vot al membrilor comisie”, notează Noi.md cu referire la unimedia.

Învingător al concursului a ieșit Alexandr Stoianoglo, iar ministra Justiției de atunci, Olesea Stamate, a cerut anularea rezultatelor pentru că „notele oferite de membrii comisiei ar fi fost viciate de către unul dintre reprezentanți”. „Din punctul meu de vedere, concursul a fost absolut fără niciun fel de cusur - foarte bine organizat, s-a desfășurat, dar cu ce s-a terminat totul ne amintim”, a declarat Igor Boțan la „Cutia Neagră” de la Tv8.

„Eu am avut nenorocul să particip într-o Comisie de selectare care de fapt evalua nu abilitățile profesionale, pentru că oamenii care au participat la Concursul pentru selectarea Procurorului General aveau licențe de la universități și noi nici într-un fel nu îi testam la cunoașterea materiei, dar anumite abilități manageriale, etc.

Din punctul meu de vedere, concursul a fost absolut fără niciun fel de cusur - foarte bine organizat, s-a desfășurat, cu ce s-a terminat totul ne amintim. Problema a fost că rezultatele concursului nu au plăcut conducerii, hai să spunem așa, deci asta a fost principala problemă. Argumentele care au venit ulterior au fost argumente, care au distorsionat și mai mult situația, absolut nepotrivite. Atunci cînd se umblă la mecanismele respective de evaluare este o chestie foarte, foarte finuță despre care noi nu știm absolut nimic, deci să vedem criteriile și apoi întreg mecanismul, cum funcționează și dacă nu cumva dacă nu ne plac rezultatele și anulăm concursurile și ce facem mai departe?!

În concursul la care mă refer eu, decizia finală s-a luat nu în baza notelor așa cum se insistă pînă în prezent, ci în baza votului. Nimeni nu a știut ce note am pus eu la 16 oameni. Ulterior ni s-au colectat aceste note și s-a făcut o întreagă istorie pe notele care au fost distorsionate. Noi prin vot am adoptat deciziile, după dezbateri, deliberări”, a declarat Boțan.


Pe 30 septembrie 2019 a demarat concursul de alegere a Procurorului General, iar comisia specială a ales patru candidați. În plină campanie pentru locale, ministra Justiției și prim-ministra de atunci, Maia Sandu, au calificat concursul „viciat” și au anunțat că îl vor anula.

Ulterior, șefa Executivului, Maia Sandu, a venit cu o modificare nouă la Legea Procuraturii, adoptată prin asumare de răspundere, prin care se oferea dreptul de desemnare a candidaților la șefia instituției de urmărire penală premierului. Unii juriști afirmau atunci că modificările s-ar face pentru a desemna un anume om în această funcție. Modificarea nu a fost acceptată de Parlament, fiind calificată drept încercare de politizare a Procuraturii, iar, în consecință, Guvernul Sandu a fost demis.

Noul Executiv a înaintat cei patru candidați aleși de comisia specială către CSP, iar, într-un final, candidatul Alexandru Stoianoglo a devenit Procuror General.

Acesta a rămas în funcția de Procuror General, chiar dacă, ulterior, magistrații de la Curtea Constituțională au declarat drept neconstituționale modificările la Legea Procuraturii ce stabileau filtrul de la Ministerul Justiției. Înalta Curte a menționatcă anularea modificărilor nu poate afecta mandatul actualului Procuror General, desemnat în condițiile legii.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?