X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Expert-Grup: Cetățenii nu sînt motivați să plătească impozite

3 iul. 2018,, 15:20   Societate
2284 0

În Republica Moldova, moralitatea fiscală, care reflectă înclinația oamenilor de a plăti impozite, are unul dintre cele mai scăzute niveluri din regiune.

Expertul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Alexandu Fala notează într-un comentariu analitic că, potrivit estimărilor din 2014, scorul mediu pentru moralitatea fiscală a fost de 2,82, ceea ce indică, în raport cu alte țări din regiune, că populația Republicii Moldova are o motivație relativ slabă de a plăti impozite.

Potrivit expertului, corupția influențează moralitatea fiscală, afectează atitudinea cetățenilor privind plata impozitelor și diminuează încrederea în sistemul de administrare fiscală. Manifestări ale corupției precum acceptarea mitei sau a beneficiilor nemeritate de la stat la fel diminuează nivelul moralității fiscale. Cea mai mare influență asupra moralității fiscale o are justificarea acceptării salariilor neoficiale.

Potrivit lui Alexandru Fala, informarea populației despre utilizarea banilor publici este un factor cu impact asupra moralității fiscale, iar creșterea transparenței bugetare poate duce la majorarea probabilității îmbunătățirii atitudinii față de plata impozitelor. Expertul menționează că cetățenii sînt mai dispuși să achite impozitele cînd nu sînt amăgiți de stat și știu cum sînt utilizați banii publici. Contribuabilii nu pot fi motivați să plătească impozite dacă observă că funcționarii publici sînt corupți.

Alexandru Fala crede că relația dintre moralitatea fiscală și corupție trebuie privită și în contextul proastei funcționări a economiei, deoarece acumularea veniturilor neoficiale demotivează cetățenii să declare valoarea reală a cîștigurilor și, implicit, să achite impozitele corespunzătoare. Înclinația cetățenilor spre plata impozitelor scade și în condițiile în care achitarea impozitelor se transpune în servicii publice de calitate rea.


Potrivit lui Alexandru Fala, ingredientul care ar spori moralitatea fiscală ține de dinamizarea procesului de dezvoltare socio-economică a țării. Pe lîngă reformele orientate spre îmbunătățirea climatului economic, sînt vitale și schimbările ce ar asigura buna funcționare a statului: combaterea corupției, reformarea justiției, consolidarea instituțiilor publice și prestarea de servicii publice de calitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?