X 
Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Expert, despre incidentul de la Naslavcea: „Armata națională trebuie dotată cu sisteme antirachetă”

1 noi. 2022,, 09:30   Societate
1506 2

Victor Catan, fost ministru de Interne, a spus că Federația Rusă nu respectă suveranitatea Republicii Moldova, folosind-o ca pe un teritoriu care-i aparține. Dotarea armatei naționale cu un sistem de interceptare este indispensabilă, susține activistul Roman Mihăeș. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV, în contextul că luni o rachetă doborîtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina.

Fostul ministru de Interne (2009-2011) consideră că autoritățile moldovenești trebuie să ceară Kremlinului să respecte acordurile încheiate cu țara noastră, încă în anii 1990.

„Racheta a fost doborîtă pe teritoriul RM legal de forțele ucrainene, au făcut-o în condițiile de apărare. Acest caz de explozie este o continuare a războiului hibrid (n.r. al Rusiei) față de R. Moldova. După rachetele care au survolat spațiul aerian al țării noastre, Rusia nu respectă suveranitatea și independența statului moldovenesc. Ne folosește ca pe un teritoriu care îi aparține. Orice repost de-al nostru diplomatic nu va da niciun efect. Este necesar ca și noi să avem arme de apărare. În primul rînd, trebuie să avem utilaje aeriene, ca să putem doborî și noi rachete. Autoritățile diplomatice și cele ale statului trebuie să ceară de la Federația Rusă să respecte acordurile care sînt încheiate și rolul său de garant al păcii în R. Moldova. Conform acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, Rusia a semnat că a fost parte a războiului împotriva RM, dar în mai 1995, a devenit garant al realizării misiunilor de menținere a păcii pe teritoriul R. Moldova", a menționat Catan.

În acest context, comentatorul politic Roman Mihăeș a declarat că Republica Moldova trebuie să depună o cerere la UE pentru a primi donații de echipamente tehnice care ar ajuta-o să doboare rachetele rusești, care-i survolează spațiul aerian.

„Se tergiversează înarmarea armatei RM și dotarea ei cu anumite echipamente capabile să determine și apoi să intercepteze aceste rachete. Nu putem să exludem că Mosova va trimite drone și peste RM. Trebuie să mizăm pe donație ca și Ucraina. Toate țările europene au donat Ucrainei diferite echipamente. De ce RM nu depune o cerere ca să primească donații? O țară neutră dimpotrivă trebuie să fie dotată tehnic, să aibă posibilități de apărare mai mari decît o țară care face parte dintr-un bloc comun militar. Pentru că o țară neutră își asumă prin asta apărarea cetățenilor. Se creează impresia că noi facem declarații că sîntem nemulțumiți, dar, în același timp, ne temem să facem demersuri de dotare a armatei naționale cu echipamente necesare", a menționat Mihăeș.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?