Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Expert, despre activitatea Maiei Sandu în funcția de președinte

16 noi. 2021,, 08:45   Societate
3380 7

Se împlinește un an de la alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

Victoria ei în alegeri a însemnat o ieșire a Republicii Moldova dintr-o izolare totală și schimbarea vectorului dezvoltării statului pentru mulți ani înainte, consideră comentatorul politic Viorel Cibotaru, director al Institutului European de Studii Politice din RM.

„Victoria Maiei Sandu chiar dacă era anticipată a fost neașteptată prin sprijinul mare pe care l-a obținut. Ea a însemnat o ieșire a RM dintr-o izolare totală și schimbarea vectorului dezvoltării statului pentru mulți ani înainte. Și lucrul acesta s-a confirmat pentru RM cu brio timp de un an de zile”, a declarat Viorel Cibotaru în cadrul emisiunii „Ora Expertizei.

Referitor la cele 100 de zile de activitate a Guvernului condus de Natalia Gavrilița, comentatorul consideră că e un termen irelevant deoarece actualul Guvern e creat în urma unor alegeri anticipate și nu reprezintă o continuitate a guvernării.

„Plus la aceasta activitatea actualului Guvern a fost marcată de trei crize drastice: criza pandemică, energetică și economică. Acum lumea în mare parte e focalizată cum ieșim din aceste crize și mai puțin se concentrează pe ce se face pentru a îndeplini acel program important cu care a cîștigat alegerile Maia Sandu și care a format acel sprijin major pentru PAS și colegii săi”, observă Viorel Cibotaru.


La rîndul său, fostul judecător CEDO, Stanislav Pavlovschi a adăugat că a apreciat în special trei lucruri în obiectivele PAS, fără de care RM nu are șanse de dezvoltare: promovarea integrării europene, lupta împotriva corupției și reforma promisă a justiției.

„Și noi în 2015 ieșeam la proteste în stradă cu aceste trei lozinci, PAS le-a preluat și a început să le dezvolte. Referitor la integrarea europeană, a avut loc dezghețarea relațiilor internaționale a RM. dar aceasta înseamnă și ajustarea cadrului legislativ al RM la cel al UE și acest lucru s-a implementat insuficient”, a menționat Stanislav Pavlovschi.

Cît privește reforma justiției, expertul a menționat că ea nu poate fi redusă doar la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, ci trebuie să înceapă de la curățarea sistemului de judecători și procurori corupți.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?