COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Expert: Datoria Transnistriei la gaz crește ca pe drojdii

19 oct. 16:30   Societate
1765 0

Datoria regiunii din stînga Nistrului crește cam cu jumătate de milion de dolari lunar, a declarat, în cadrul emisiunii ”În Profunzime”, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, transmite Noi.md cu referire la bani.md.

Potrivit lui Tofilat, o parte din datoria Transnistriei s-a acumulat și înainte de anul 2005, cînd Tiraspolul a renunțat complet la achitarea gazului. În prezent, aceasta s-a ridicat la 7,4 miliarde USD.

La rîndul său, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că deși partea stîngă are datorii pentru gazul consumat, Moldovagaz nu poate executa deciziile de acolo. ”E o problemă care trebuie discutată”.

Șeful Moldovagaz susține că Tiraspolul continuă să primească gaz pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova.

“În primul rînd, acest fapt este important pentru securitatea energetică a țării. Pentru că noi avem furnizorul de energie electrică de la Cuciurgan, care livrează energie electrică pe malul drept.


Cuciurgan plătește pentru gazul consumat la Tiraspoltrangaz, dar banii nu ajung la Moldovagaz. Problema este că noi nu putem executa deciziile judecătorești din Republica Moldova pe malul stîng și asta nu e problema în Moldovagaz.

Dacă noi mergem conform procedurii, noi acum o să executăm o sumă de 5 miliarde de dolari. Asta este încă o problemă pe care trebuie să o discutam”, a explicat Ceban.

Referindu-se la trecerea datoriei la bugetul de stat, Ceban a precizat că, ”în propunerea care a fost prezentată de către Moldovagaz și apoi de către Gazprom nu a fost impus nimeni ca să fie transferată această datorie din privată în datorie de stat”.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X