X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Expert: Dacă nu vor fi întreprinse măsuri, vom avea un învățămînt ca în Evul Mediu

30 aug. 2018,, 13:50   Societate
3080 0

Educația se regăsește la coada priorităților la nivel de guvernare, dar și la nivel de societate, afirmă Anatol Gremalschi, director de programe la Institutul de Politici Publice, citat de Noi.md.

Potrivit lui, guvernanții răspund la așteptările alegătorilor, iar dacă educația nu este o prioritate, ei se îndreaptă spre alte sectoare. Cea mai mare problemă este deficitul de cadre didactice, afirmă Anatol Gremalschi, fost ministru al educației.

„Evident, principala cauză sînt salariile mici, fapt care face profesia de cadru didactic neatractivă și nu e niciun secret că pînă în prezent sistemul nostru de învățămînt se menține datorită faptului că lucrează foarte multe persoane care au trecut de vîrsta pensionării. S-a mers pe principiul neglijării acestei probleme, ea nefiind prioritară în agenda mai multor guvernări, și s-a ajuns la situația critică de astăzi. În general, cerințe față de persoanele care vor să profeseze în învățămînt, practic, nu există, școlile noastre acceptă orice tînăr care deține o diplomă de studii superioare, indiferent de faptul că coincide sau nu pregătirea lui cu disciplina școlară pe care o va preda sau predă mai multe discipline concomitent, nu contează”, a menționat expertul în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Anatol Gremalschi a salutat intenția autorităților de a majora de trei ori indemnizația pentru tinerii specialiști pedagogi, de la 45 de mii la 120 de mii de lei. „Faptul că se va mări de trei ori cred că va avea un impact mult mai profund. Cred că autoritățile au conștientizat că intrăm într-o criză și, dacă nu vor fi întreprinse măsuri radicale, vom avea un învățămînt caracteristic Evului Mediu”.

Specialistul și-a exprimat regretul că problemele din domeniul educației apar pe agenda discuțiilor publice doar la începutul sau la sfîrșitul anului școlar. „Părinții sînt deranjați de faptul că sînt prea multe lecții, că programul școlar, în opinia lor, este supraîncărcat; cadrele didactice sînt deranjate de prea multă birocrație, în opinia lor, și repet: cei care se află la guvernare trebuie să reacționeze într-un fel la aceste momente”, a adăugat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?