X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Ce se va întîmpla dacă consumatorii vor refuza în masă să achite facturile

3 dec. 2021,, 09:33   Societate
5543 0

Directorul Centrului pentru Protecția Drepturilor Consumatorului a explicat la ce ar putea duce sabotarea achitării facturilor la electricitate, gaz și căldură în Republica Moldova, transmite noi.md cu referire la sputnik.

După gaze, pe moldoveni îi așteaptă o creștere în lanț a tarifelor la energia electrică, căldură și apă. Cum să supraviețuiască consumatorul de rând acestui tsunami tarifar fără ca sărăcia să-i inducă o stare de șoc și de disperare? Tot mai des, oamenii au început să vorbească despre refuzul de a achita, în semn de protest, în contextul în care, până la urmă, principalul consumator de gaze în Moldova este populația.

Despre neachitarea în masă facturilor a amintit și unul dintre directorii Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Octavian Calmîc: "Pe măsura creșterii tarifelor, direct proporțional crește și suma facturilor neachitate. Ne așteptăm la o creștere a datoriilor consumatorilor. Vom decide ca în sezonul rece toți consumatorii care nu și-au plătit facturile să nu fie deconectați. Vom obliga operatorii să nu să faci asta în perioada rece a anului”.

Sistemul judecătoresc de executare funcționează bine în Moldova, prin urmare, în caz de neplată, consumatorul este pasibil de confiscarea averii sau a locuinței - de la vânzarea apartamentului dumneavoastră până la arestul mașinii, de exemplu, - opinia a fost exprimată de directorul Centrului pentru Protecția Drepturilor Consumatorului, Denis Staruș, în studioul Sputnik Moldova.

„Neachitarea în masă a facturilor nu va schimba nimic, dimpotrivă, va adăuga o anumită presiune asupra sistemului. Imaginați-vă, pentru a încasa 90% din costul energiei electrice sau a căldurii trebuie achitate salarii personalului, trebuie plătite taxe de stat, trebuie luați bani pentru serviciile prestate de la stat sau cu dobândă de la bănci”, afirmă expertul.


Ținând cont de aceste dificultăți, a concluzionat Staruș, toate acestea nu vor reduce tarifele majorate pentru consumatori în cazul refuzului masiv de a le achita.

Energocom a cerut majorarea tarifului la energie electrică de la 1,51 lei la 2,42 lei pentru kWh. Noile tarife, potrivit solicitării, vor fi în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021 și până la 31 decembrie 2022.

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz. Din 1 noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, va constitui 11,08 lei. Până la aceasta, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul crește de 2,4 ori. Tariful este preliminar și autoritatea de reglementare îl poate revizui până în data de 30 noiembrie 2021.

La solicitarea Termoelectrica, ANRE a aprobat un nou tarif și pentru căldură. Acum o gigacalorie de căldură va costa 1772 de lei. Creșterea a fost de 650 de lei (aproape 60%).

Expertul a conchis că îndemnurile unor ”capete înfierbântate” și activiști din Moldova de a sabota masiv achitarea facturilor, în cazul realizării lor, nu vor soluționa problema, ci doar o vor agrava.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?