X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Experiment fără roade în troleibuzele din Chișinău: Plîngerile taxatorilor la plata cu cardul (VIDEO)

2 feb. 2022,, 18:30   Societate
4737 5

Din 16 martie 2021, chișinăuienii pot achita cu cardul bancar călătoria cu unele rute de troleibuz și autobuz, informează Noi.md cu referire la tv8.md.

Perioada de testare a taxării electronice a fost implementată pe cele mai solicitate itinerare, cum ar fi troleibuzele de pe linia 10 sau 22. Doar că sistemul nu este așa cum s-au așteptat unii, iar terminalul nu a fost instalat în transportul public.

Taxatorul este cel nevoit să poarte, pe lîngă bani și monede adunate de la călători, terminalul de plată ori smartphone-ul dotat cu tehnologia de comunicație fără fir. Lucru deloc ușor și nici practic, spun taxatorii:

„E simplu cînd sînt puțini pasageri, dar cînd sînt mulți pasageri nu se reușește. Pentru că pînă intri în aplicație, pînă... pierzi mai mulți pasageri. În orele de vîrf nu reușim”.

„ - Unde țineți, de obicei, terminalul? - În gît, în spate îl ținem așa toată ziua. Nu e chiar comod că seara, cînd ajungi, te doare spatele și tot. Și radiațiile de la dînsul”.


„Cînd sînt mulți pasageri, nu reușim. Nicicum nu se reușește, cînd sînt puțini nu e o problemă”.

Nici pasagerii nu se grăbesc să achite cu cardul, spun taxatorii. Majoritatea au deja pregătiți banii în mînă, atunci cînd urcă în transport. Astfel, într-o zi abia dacă se adună 20 de persoane, care au achitat cu cardul.

Întrebați de ce nu achită cu cardul, pasagerii ne-au spus fie că nu au card, fie că s-au obișnuit deja să achite cash.

Totuși, unii orășeni spun că nu ar fi împotrivă, dacă achitarea în transportul public s-ar face cu cardul, dar, totodată, să fie în continuare și un taxator în mijlocul de transport.

Deocamdată încă, achitarea cu cardul este doar un experiment, care, deși trebuia să se încheie în luna octombrie trecut, va continuă pînă în martie curent.

Șeful secției Transport Public Municipal din capitală n-a putut să ne spună, care ar fi motivul prelungirii proiectului-pilot și nici cum anume vor fi folosite cele 2 milioane de lei, care au fost alocate din bugetul municipal pentru implementarea acestuia.

Potrivit lui Igor Arnaut, este prea devreme să se facă o analiză, deoarece pînă în martie, atunci cînd se va încheia proiectul-pilot mai este ceva timp.

Totodată, el nu ezită să recunoască faptul că, pînă la această oră, experimentul Primăriei n-a dat roade.

„Cam e greu, procentajul foarte mic a celor care plătesc cu cardul. În jur la 2%. Eu vă spun că, cînd se va termina proiectul-pilot, atunci va fi luată și făcută decizia, cum facem mai departe”, a declarat șeful secției Transport Public Municipal, Igor Arnaut.

Majoritatea cheltuielilor de funcționare a transportului public municipal sînt pentru salarii. În 2019, de exemplu, peste 77 de milioane de lei au fost cheltuiți pentru salariile taxatorilor.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?