Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Excursie de amploare cu copiii la locurile gloriei militare din Moldova (FOTO)

19 aug. 2020,, 17:30   Societate
3621 0

Detașamentul turistic, din care au făcut parte în principal elevi din Chișinău, a parcurs un traseu complex, dar interesant, de trei zile, vizitînd capul de pod de la Varnița și Șerpeni, amplasate în raionul Anenii Noi.

Organizatorii călătoriei prin locurile gloriei militare au legat istoria eroică a mai multor cetăți de foc de pe Nistru ocupate de Armata Roșie în primăvara anului 1944.

După cum a spus președintele Consiliului Coordonator al compatrioților ruși, președintele Comitetului Național de Coordonare "Pobeda", Alexei Petrovici, în prima zi detașamentul turistic a avizitat capul de pod Varnița. Tinerii turiști au fost la Muzeul de istorie al satului Gura Bîcului unde au ascultat o poveste fascinantă despre istoria localității. În luptele de la capul de pod în primăvara anului 1944, 18 soldați și ofițeri ai Armatei Roșii au fost decorați cu titlul înalt de Erou al Uniunii Sovietice. Trei dintre ei, împreună cu tovarășii de luptă, sînt îngropați în mormîntul frățesc din centrul satului.

La capul de pod Șerpeni, ei au văzut maiestuosul complex memorial care păstrează memoria a mii de luptători. Aici, pe platforma de vedere, de pe care se deschide o vedere spre apa bătrînului Nistrului, organizatorii au mai folosit o "noutate": cu ajutorul unei boxe portabile copii au audiat versiunea audio a povestirii veteranului din batalionul 13, Iosif Zarubinski, care a luptat la capul de pod de la Șerpeni, în primăvara și vara anului 1944.

A doua zi, drumeții au mers doar pe jos. Plecînd de la capul de pod Șerpeni, grupul s-a deplasat spre satul Coșnița. Mergând pe drumuri de țară, copiii adunau "trofee" tradiționale ale drumețiilor militaro-istorice: fragmente de obuze, patroane, urme ale războiului demult terminat. La popasuri, tinerii călători își arătau cu mîndrie descoperirile, cu însuflețire prezentau copilărește versiuni naive ale scopului unui obiect sau altuia.


Au înnoptat la ruinele punctului de foc de lungă durată al așa-numitei "Lina lui Stalin" - unul dintre punctele de sprijin ale raionului fortificat Tiraspol. Seara, în cadrul Programului cultural a fost vizionarea unui documentar despre luptele pentru eliberarea Moldovei, cu posibilitatea de a vedea pe ecran locurile istorice parcurse în timpul zilei de la înălțimea zborului de pasăre, realizate cu ajutorul unui quadrocopter.

În cea de-a treia zi, în timpul excursiei, elevii au studiat patrimoniul militar-istoric al raionului Dubăsari. De la istoricul, președintele asociației "Plai Natal", locuitorul din Coșnița, Grigore Vatava, copiii au aflat istoria eroică a apărării punctului de foc nr. 417, condus de locotenentul Suvorin în fierbintea vară 1941; au ascultat o istorie despre eroismul soldatului Petru Cobeț, care a acoperit cu pieptul ambrazura punctului de foc al inamicului de lîngă satul Doroțcaia.

Toți au rămas impresionați de fragmentele zidului bisericii Sfîntului Alexei din satul Pogrebea, care a suferit în timpul războiului.

Excursia s-a încheiat pe malul rîului Nistru, lîngă satul Coșnița. Trei zile de drumeții au zburat ca o clipă. Acasă copiii au ajuns bronzați, obosiți, copleșiți de impresii și puțin mai maturizați.

Deja pe parcursul mai multor ani, trasee prin locurile de glorie militară pregătesc Clubul de turism montan "Traverse", Clubul istorico-patriotic rus și echipa de cercetare "August". Această drumeție a fost organizată de activiști cu ocazia aniversării a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei și 76 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?