X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Examinarea dosarelor pentru funcția de procuror general, amînată

30 ian. 11:17   Societate
1920 0

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a amînat pentru următoarea ședință examinarea dosarelor celor care candidează la funcția de procuror general.

Decizia a fost luată după ce, în ședință închisă, membrii CSP au constatat „lipsa unor avize consultative, care urmau să fie remise de către autoritățile de control, potrivit legii speciale”, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

„S-a decis a amîna ședința de examinare a admisibilității dosarelor în concurs. (Subiectul va fi examinat în următoarea ședință. Să ne mobilizăm și să recepționăm avizele pe marginea fiecăruia dintre candidați”, a spus președintele CSP, Dumitru Obadă.

Șase persoane aspiră la funcția de procuror general. Este vorba despre:

- avocatul Ilie Rotaru;


- procurorul Igor Demciucin;

- avocatul Serghei Perju;

- procurorul Octavian Iachimovschi;

- actualul procuror general interimar, Ion Munteanu;

- juristul Andrei Coca.

Postul de procuror general a devenit vacant după ce șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție, iar concursul a fost anunțat pe 22 octombrie, fiind ulterior prelungit pînă pe 29 decembrie.

Pe 28 decembrie, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură simplificarea procedurii de alegere a procurorului general. Acesta ar urma să fie ales din cei care vor obține majoritatea voturilor din partea Consiliului Superior al Procurorilor. Pînă acum, acesta era ales după cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP după etapa interviu.

Proiectul privind procedura de selecție a procurorului general a fost criticat de mai multe ONG-uri. În declarația semnată de 17 organizații non-guvernamentale este menționat că proiectul votat la 28 decembrie 2023, în prima lectură de Legislativ, „reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a Procurorului General și reprezintă un regres față de situația existentă”.

Ulterior, proiectul respectiv a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței din 18 ianuarie a Parlamentului. Solicitarea a fost făcută în plen de autorul proiectului, Igor Chiriac. Contactat de TV8, deputatul PAS a comunicat că proiectul urmează să fie reexaminat și completat și apoi va fi prezentat din nou în Parlament, după ce va fi avizat de Comisia juridică, numiri şi imunități, a precizat Chiriac.

1
4
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?