X 
Arşiţa stiri: 185
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Examenele gimnaziale, ca la BAC: Ministrul Educației va lua măsuri după abaterile depistate

22 iun. 11:45   Societate
16908 0

Examenele gimnaziale s-ar putea desfășura după modelul celor de la bacalaureat.

Cel puțin asta își propune ministrul Educației, Dan Perciun, după ce în mai multe gimnazii din țară au fost comise abateri grave în procesul de organizare și desfășurare a probelor. În consecință, mii de teste au fost reevaluate și au fost inițiate anchete interne, scrie tv8.md.

„În primul rînd ne propunem să organizăm centre de examene după modelul celor de la bac și pentru gimnaziu. Anul viitor vom continua monitorizarea externă a examenelor de absolvire a gimnaziului, urmînd ca să fortificăm rețeaua de voluntari și să o extindem anul viitor. Avînd în vedere carențele care s-au constat la evaluarea testelor vom implementa la scară largă reexaminarea testelor de examen, pentru a ne asigura că niciun copil nu a fost nedreptățit sau din potrivă a fost avantajat”.

Se întîmplă după ce Comisia Națională de Examene a constatat că în opt gimnazii din țară s-au comis abateri grave în procesul de organizare și desfășurare a probelor gimnaziale. Mai exact, au fost publicate fotografii cu testele de examen la limba de stat și matematică, dar și rezolvarea acestora. Imaginile au apărut pe rețelele sociale, în timp ce se desfășurau probele. Potrivit ministerului Educației, Comisia Republicană de Reevaluare a constatat diferențe exagerate în punctajele acordate, de la cinci pînă la 15 puncte în unele cazuri. Prin urmare, 4140 de teste au fost supuse evaluării repetate.

„În unele comisii raionale de evaluare au rămas în continuare vechile practici defectuoase de evaluare a testelor. S-au constatat cazuri în care nota a fost majorată cu 15 puncte la un barem de 50 de puncte, adică aproximativ 30%. Așteptăm ancheta lor internă pentru a stabili cum a fost posibilă comiterea acestor abateri și ce a stat la baza lor, unde vorbim de favoritism, verificare necorespunzătoare, anumite legături cu instituția, deanonimizarea testelor”.


În acest an aproximativ 30 de mii de elevi au susținut examenele gimnaziale.

2
0
1
4
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав