Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Este nevoie de cel puțin 3-4 luni pentru definitivarea Legii privind securitatea informațiilor. Opinie

18 apr. 2022,, 12:05   Societate
2653 0

Proiectul de lege privind asigurarea securității spațiului informațional și combaterea dezinformării, care a fost adoptat de majoritatea parlamentară în prima lectură, trebuie definitivat, iar acest lucru va dura cel puțin 3-4 luni pentru a oferi definiții clare și a preciza mecanismele de aplicare a legii.

Această opinie a fost exprimată de expertul organizației de pază Valeriu Pașa, în programul "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

Potrivit lui, legea menționată este necesară, dar este nevoie de o muncă îndelungată de 3-4 luni pentru a oferi definiții clare și a prescrie mecanismele de aplicare a acestei legi.

"Aceasta va fi următoarea etapă. Dar cel mai important lucru acum este de prescris la nivelul legii ceea ce intră sub incidența acestei legi și ce - nu. Ce este dezinformare și ce nu este dezinformare. Ce cazuri pot fi considerate informații false, publicate în spațiul public. Acum se vorbește că aceasta înseamnă informații care afectează securitatea spațiului informațional public. Dar aici trebuie de definitivat, de gîndit foarte clar mecanismele", a spus Valeriu Pașa.

El a subliniat că următoarea problemă sînt înșiși mecanismele de aplicare a legii. În același timp, expertul Organizației WatchDog consideră inacceptabil să fie oferit totul "la mila" Serviciului de Informații și Securitate. În special, este planificată transferarea sub monitorizare a întregului mediu online pentru a detecta dezinformarea.


"Dar nu există încă mecanisme clare - chiar și obligațiile SIS de a publica partea motivațională cu dovezi atunci cînd ia decizii. Există întrebări și atît în ceea ce privește proporționalitatea, cît și claritatea aplicării legii. De exemplu, se știe că chiar și acum, în timpul stării de urgență, unele site-uri sînt închise de Serviciul de Informații și Securitate, iar altele - nu. Din punct de vedere tehnic, SIS nu are neapărat capacitatea de a monitoriza și de a defini clar totul. Există o întrebare și cu privire la legitimitatea acestor decizii. Este imposibil ca o singură persoană, directorul SIS, chiar dacă este o persoană foarte bine informată, să ia decizia de unul singur", a spus Valeriu Pașa.

Potrivit acestuia, organizația WatchDog propune împărțirea acestei legi în etapa următoare în două părți: separat privind audiovizualul și separat privind definițiile securității informațiilor.

"Este necesar de definit în mod clar ce înseamnă informație falsă care reprezintă o amenințare. Iar al doilea moment este mecanismul. Nu poate fi o decizie a unui singur om. Poate exista o soluție temporară, pentru maximum 48 de ore, dacă SIS vede răspîndirea informațiilor care reprezintă într-adevăr o amenințare. Dar atunci trebuie să existe un oarecare sistem de verificare. Ei nu pot decide singuri. Totul trebuie să fie scris clar în lege, astfel încît nici măcar cele mai creative instanțe moldovenești din lume să nu poată interpreta după bunul plac, atît într-o direcție, cît și în cealaltă. În direcția impunerii interdicțiilor ilegale și a amenzilor mari și în direcția "evitării" pedepsei de către cei implicați în dezinformare", a spus expertul organizației WatchDog.

El a menționat că proiectul de lege trebuie definitivat, consultat cu experți internaționali, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?