X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1667

Este mulțumit Litvinenco de rezultatele Comisiei pre-vetting? Ce spune ministrul

24 ian. 11:53   Societate
1212 0

Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că este mulțumit de rezultatele comisiei pre-vetting.

„Comisia a decis că e mai important să se pună accent pe calitate decît pe viteză. Și credem că este o abordare corectă”, a declarat Litvinenco, transmite unimedia.info.

„Cu toții ne-am fi dorit ca procesul de curățare a sistemului de justiție să meargă mai repede. Însă Comisia Pre-Vetting a decis că e mai important să se pună accent pe calitate decît pe viteză. Și credem că este o abordare corectă. Vedem între timp că primele rezultate încep să se vadă. Doar primele, ca mai e mult pînă la final.

Precum se putea anticipa, reforma de asanare întîmpină o rezistență îndîrjită. După ce slogane se ascund cei care încearcă să pună piedici? Cele clasice – „stat de drept”, „independență”, „principii și valori”. Paradoxal, dar cei care acum operează cu astfel de slogane, sînt exact acei care au dat jos Guvernul Maia Sandu în noiembrie 2019 și/sau au bătut din palme atunci cînd acesta a căzut. Și atunci au folosit slogane. Dar în realitate au făcut asta pentru că nu doreau să permită curățarea sistemului de oamenii lipsiți de integritate.

De ce am adus acest exemplu? Deoarece indiferent de încercările disperate ale celor care își doresc perpetuarea situației actuale în sistem, procesul de reformare nu mai poate fi oprit. Da, probabil poate fi tergiversat sau încetinit. Dar nu poate fi oprit. Și nici nu va fi oprit! Indiferent de convulsiile și isteria celor care doresc o justiție nereformată și ineficientă”, a menționat Sergiu Litvinenco.


Comisia Pre-Vetting îl va audia, în ședință publică, pe Alexei PANIȘ, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, și candidat la funcția de membru în Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Alexei Paniș va fi ultimul candidat, din rîndul judecătorilor de carieră, care va fi intervievat, întrucît candidata Natalia Clevadî, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a solicitat să fie evaluată fără a participa la audiere. Membrii Comisiei Pre-Vetting vor lua decizia în privința candidatei în baza informațiilor acumulate în procesul de evaluare, inclusiv din comunicarea scrisă cu aceasta.

„După declarațiile din 30 decembrie cînd s-a spus că judecătorii incomozi vor fi taxați, nu mai am obiecții la activitatea comisiei, mai ales că nu am văzut o poziție clară a Comisiei care să ne comunice că într-un stat de drept un președinte nu poate spune ce decizie e corectă și care nu. Judecătorii nu trebuie lăudați de politic, nu suntem actori să ne bată din palme și să ne aducă o cutie de bomboane”. Declarația aparține judecătorului, Alexei Paniș, candidat la funcția de membru al CSM și judecător la Judecătoria Chișinău, audiat ultimul ieri în cadrul Comisiei Prevetting.

Comisia Pre-Vetting a finalizat procesul de evaluare în privința a cinci candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rîndul judecătorilor de carieră, și a transmis deciziile sale candidaților și instituției responsabile de organizarea concursului. Deciziile îi vizează pe magistrații Iurie Bejenaru și Anatolie Țurcan, de la Curtea Supremă de Justiție, Vitalie Stratan, de la Judecătoria Chișinău, sediul central, Angela Bostan, de la Curtea de Apel Chișinău și Vladislav Holban, de la Judecătoria Chișinău, sediul central, care, potrivit Comisiei, nu corespund criteriilor de integritate și nu promovează evaluarea.

1
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий