COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Eroii noștri au fost în războiul ruso-japonez și au participat la bătălia de la Tsushima

Eroii noștri au fost în războiul ruso-japonez și au participat la bătălia de la Tsushima

Constantin Creciunesco din orașul Orhei, a fost în războiul ruso-japonez din 1904-1905 și a participat la bătălia de la Tsushima, care a avut loc acum 115 ani. El era medic pe corabia rusească de război "Navarin" și a murit în lupta de la Tsushima, iar memoria sa a fost imortalizată pe pămîntul moldovenesc.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Constantin Creciunesco s-a născut în anul 1873 în raionul Orhei. A studiat la Chișinău, apoi a absolvit Academia Medicală Militară din Sankt Petersburg. După aceasta a fost trimis în flota militară.


Constantin Creciunesco a murit la vîrsta de 32 de ani într-o bătălie pe navă, împreună cu întregul echipaj al navei Navarin. Peste mai mulți, deja văduva lui Constantin Creciunesco a imortalizat memoria soțului pe pămînt moldovenesc și a construit un mic obelisc în moșia sa din satul Zberoaia (acum raionul Nisporeni), unde a trăit ultimii ani ai vieții sale. Numele conaționalului nostru este, de asemenea, imortalizat pe pereții Catedralei marine din orașul Kronstadt.

Cu ocazia aniversării a 115 ani de la bătălia de la Tsushima, primarul satului Zberoaia, Dinu Guțuțui, directorul muzeului de istorie din Orhei, Andrei Calcea și conducătorul "Clubului rus istorico-patriotic", președintele consiliului Național de Coordonare al Comitetului ”Victorie”, Alexei Petrovici, au depus flori la placa comemorativă instalată în cinstea lui Constantin Nicolaevici Creciunesco, născut în orașul Orhei, medicul-șef de la bordul navei militare "Navarin", cavaler al ordinului Sfîntul Stanislav și Sfînta Ana. Ei au comemorat medicul militar printr-un minut de reculegere.

Autoritățile administrației locale au primit materiale de arhivă și fotografii privind viața și serviciul în flotă a compatriotului nostru. În viitorul apropiat, placa comemorativă va fi restaurată și instalată într-un loc nou, demn de memoria eroului decedat.

Pe obeliscul care va fi restabilit de cercetașii moldoveni, va fi instalată fotografia lui Creciunesco. Ele nu au fost nici măcar la Muzeul din orașul natal al doctorului - Orhei. Și, probabil, în scurt timp, una dintre străzile noi ale orașului Orhei va primi numele medicului militar Constantin Creciunesco, care a murit în Bătălia de la Tsushima.

Conducătorul organizației obștești "Clubul Rus istorico-patriotic" Alexei Petrovici a menționat că cenotaful din satul Zberoaia este unul dintre puținele obiecte militar-istorice, referitoare la războiul ruso-japonez, deși în acest război au participat sute de conaționali de-ai noștri și a jucat un rol important în aceste evenimente. "Dar un astfel de monument unei anumite persoane, unde este specificată separat lupta în care el a participat, după cum știm este singurul monument", a spus Alexei Petrovici.

El a recunoscut că acest subiect îi este deosebit de apropiat, deoarece în Bătălia de la Tsushima a participat și străbunicul său, Constantin Ivanovici Eremov. El a fost michman pe nava de luptă "Сисой Великий" și a supraviețuit că prin minune, a fost prizonier la japonezi. După 40 de ani, fiul său, Alexei, în august 1945, ca parte a trupelor primului Front din Orientul Îndepărtat, a restabilit dreptatea istorică.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri