COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Episcopul moldovean: Schisma bisericească din Ucraina este "o parodie a autocefaliei"

Episcopul moldovean: Schisma bisericească din Ucraina este "o parodie a autocefaliei"

Sciziunea bisericească produsă în Ucraina reprezintă o „parodie a autocefaliei" și o nenorocire pentru credincioși, a declarat pentru RIA Novosti episcopul de Bălți și Fălești Markel.

Anterior, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat crearea "Bisericii autocefale ucrainene".

„Aceasta este o parodie a autocefaliei, o condamn categoric și nu pot avea o opinie diferită decît opinia Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR). Cred că este o nenorocire pentru poporul credincios din Ucraina", a spus episcopul.


Clericul și-a exprimat speranța că acest lucru nu se va întîmpla din nou și nu va afecta alte popoare și alte biserici, deoarece evenimentele actuale sînt o "batjocura a tradiției ortodoxe".

„Această sciziune, care deja a avut şi anumite consecințe triste, a implicat în plasa sa figuri de autoritate atît din biserică, mă aici refer la Patriarhul Bartolomeu, cît figuri politice, adică președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Atîta timp cît politicul se va amesteca în afacerile bisericii, nu va exista pace și liniște în sufletul unui credincios", a adăugat episcopul Markel.

Autoritățile Ucrainei se aşteaptă să primească, la începutul lunii ianuarie, din partea Constantinopolului un tomos despre autocefalie. La Kiev, la 15 decembrie, a avut loc un "sobor unificator", la care conducător al „bisericii noi" a fost ales „mitropolitul" structurii bisericești necanonice Epifaniu Dumenko. Biserica ortodoxă ucraineană canonică a refuzat să participe la acest eveniment. Potrivit presei ucrainene, doar doi reprezentanți ai bisericii canonice au luat parte la acest sobor, fapt pentru care au fost excluşi din aceasta şi declaraţi schismatici. BOR califică drept nulă semnificația canonică a „întrunirii” de la Kiev, iar posibilitatea de recunoaștere a lui Epifaniu în lumea ortodoxă a fost calificată drept sarcină greu de realizat.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load