Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Epidemiologi: Moldova ar putea fi bîntuită de varianta Delta a noului coronavirus

10 iul. 2021,, 10:00   Societate
6836 0

Ţara noastră ar putea fi bîntuită de varianta Delta a noului virus în condiţiile în care asistăm la o creştere a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în ultima săptămînă.

Cel puţin aşa susţin epidemiologii care trag un semnal de alarmă. Potrivit lor, un nou val este inevitabil dacă oamenii nu se vor vaccina, iar autorităţile nu vor impune restricţii noi.

"Cum poate să fie bine cînd este în creştere numărul de cazuri. Uşoară, dar în creştere, este un semnal de alarmă de creştere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus", spune epidemiologul Viorel Prisacari.

Dacă pînă acum două săptămîni numărul cazurilor noi de infectare era sub 50, în ultima perioadă, acesta se menţine zilnic sub 100. O cauză ar fi evenimentele şi manifestaţiile în masă la care moldovenii au uitat de regulile epidemiologice.

"E plin Chişinăul cu manifestaţii şi ne lăudăm că participă cîte 10-20 de mii de oameni şi nu una, dar dacă observaţi nimeni nu respectă măsurile epidemiologice", a declarat epidemiologul.


Cu 20 la sută este în creştere şi numărul pacienţilor care ajung în stare foarte gravă, spun epidemiologii. În plus, se atestă şi o majorare a cazurilor de import, iar specialiştii susţin că autorităţile ar trebui să impună autoizolare celor care revin din ţările afectate de varianta Delta.

"Nu toţi bolnavii se adresează la medic şi se trimit probe. Ceea ce am trimis în Germania nu s-a constatat prezenţa, dar asta nu înseamnă că putem fi siguri că el nu circulă", susţine Prisacari.

Şi autorităţile în sănătate se arată îngrijorate.

"Se menţine posibilitatea creşterii cazurilor pentru perioada următoare. Este datorată relaxării păstrării distanţei fizice sociale, importul cazurilor de peste hotare şi cel mai important amînarea vaccinării", a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Denis Cernelea.

Singura soluţie ar fi ca populaţia să conştientizeze importanţa imunizării şi să se vaccineze cît mai rapid. Lucru care nu se întîmplă, întrucît de la o săptămînă la alta, la centrele din ţară vin tot mai puţine persoane, arată statistica Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică.

Pînă acum, au fost imunizaţi 13,6% din numărul total al populaţiei. În jur de 5% s-au imunizat în afara ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?