Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

„Energocom” va putea gestiona prognozarea producerii de energie electrică din surse regenerabile

17 aug. 2022,, 10:36   Societate
1971 0

Furnizorul central de energie electrică din R. Moldova, SA „Energocom”, va putea gestiona, cu sprijinul UE și PNUD, prognozarea producerii de energie electrică din surse regenerabile, ceea ce îi va permite să reducă dezechilibrele individuale ale producătorilor contractați.

Un software specializat care prognozează energia electrică produsă din surse regenerabile va fi dezvoltat pentru „Energocom” și producătorii contractați în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat cu 10 milioane de euro de către Europeană și implementat de PNUD Moldova.

Conform regulilor pieței energiei electrice, furnizorul central de energie electrică, „Energocom”, este responsabilul grupului de echilibrare constituit din centralele electrice de termoficare urbane și din centralele electrice eligibile care produc energie din surse regenerabile și au delegat responsabilitatea echilibrării către Energocom SA.

Potrivit datelor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru luna iunie 2022, în R. Moldova erau instalate centrale electrice fotovoltaice cu capacitatea de aproape 25 de MW, centrale eoliene cu capacitatea de 73,4 MW, biogaz – 6,3 MW și hidrocentrale cu capacitatea de 16,3

Conform noilor reguli ale pieței, intrate în vigoare la 1 iunie curent, energia electrică nu mai este tranzacționată post-factum conform valorilor efectiv înregistrate, ci conform valorilor notificate (prognozate) de producători. Astfel, furnizorul central de energie electrică are sarcina de a gestiona dezechilibrele individuale ale producătorilor contractați.


Directorul general interimar al „Energocom”, Victor Bînzari, afirmă că întreprinderea urmează să elaboreze o strategie de dezvoltare a întreprinderii, precum și să întreprindă alte măsuri stringente pentru sporirea securității energetice a republicii, cum ar fi diversificarea furnizorilor de en electrică și gaze naturale, extinderea activităților de furnizare pe piețele externe, susținerea producătorilor autohtoni de energie electrică diminuării dezechilibrelor etc.

Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” are menirea de a sprijini autoritățile publice din Republica Moldova și grupurile vulnerabile în contextul creșterii prețurilor la gazele naturale. Programul contribuie la reducerea vulnerabilității energetice printr-un program de încurajare a schimbării electrocasnicelor vechi cu unele noi, mai eficiente energetic, susținerea măsurilor de eficiență energetică în clădirile rezidențiale și instalarea panourilor fotovoltaice într-o serie de edificii publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?