X 
Incendii stiri: 686
Cazul Șor stiri: 584
Preşedintele stiri: 3716

Emil Childescu: "Încerc să dezleg la șevalet tainele propriului meu suflet"

10 iun. 08:00   Societate
1975 0

Celebrul pictor moldovean Emil Childescu a recunoscut că pentru el casele satului său natal Sculeni sînt mai frumoase decît orice castele fata-morgana, iar în aceste imagini se ascund tainele propriului suflet, pe care întreaga viață încearcă să le dezlege în fața șevaletului.

Vorbind despre numeroasele lucrări pe care le-a dedicat micii sale Patrii, cîntînd orașul natal Sculeni în schițe minuscule în creion și pe pînze, Emil Childescu a spus că declarația sa de dragoste durează într-adevăr întreaga viață.

Localitatea multinațională Sculeni, unde de secole se află postul vamal al statului, unde au trăit fierari, cizmari, blănari, ceramiști vestiți în întregul ținut, ocupă un loc aparte pe harta Moldovei. Valentin Cataev are chiar un roman ”Cimitirul din Sculeni”, în care descrie luptele de pe teritoriul satului în perioada Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice. Iar lupta de la Sculeni din anul 1821 între apărătorii independenței Greciei și turcii otomani, după cum știm, este descrisă în lucrarea lui Pușkin „Kirdjali” și este pomenită în lucrarea sa ”Împușcătura” (Выстрел). Anume la Sculeni moare eroul său Silvio. Apropo, în timpul acestei lupte Alexandr Sergheievici locuia în Moldova și se știe cu exactitate că martorul ei ocular a fost generalul Inzov”, a menționat cunoscutul pictor moldovean.

Emil Childescu a subliniat faptul că pentru el Sculeniul înseamnă patria unde au trăit strămoșii săi. Unde la mica ferestruică a casei părintești privea cu uimire, iarna, minunatele desene ale genialului pictor – gerul.

”Satul nostru ba era centru raional, ba se supunea centrului raional Ungheni. Multe lucruri se schimbau, apăreau și dispăreau. Dar neschimbate au rămas în memoria mea icoanele sfinților cu ochi triști de pe pereții vechii bisericuțe și nucii enormi, care ne dăruiau, în opinia mea, cele mai gustoase nuci și cea mai răcoroasă umbră în zilele cu arșiță”, a spus el.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?