Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Eliberarea din funcție a unor angajați din sistemul de asistență socială: precizările ministerului Muncii

5 apr. 14:45   Societate
2603 0

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a venit cu precizări privind informațiile din spațiul public despre eliberarea din funcție a unor angajați ai sistemului de asistență socială, ca urmare a implementării reformei „Restart”.

Reforma sistemului de asistență socială „Restart” prevede preluarea competențelor din domeniul asistenței sociale de la autoritățile publice locale de nivelul al doilea (cu excepția mun. Chișinău și UTA Găgăuzia) și exercitarea acestora, începînd cu 1 ianuarie 2024, de către Agențiile teritoriale de asistență socială, autorități administrative în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, notează Noi.md.

"Astfel, ca urmare a implementării reformei și preluării competențelor de la nivel local, direcțiile de asistență socială create de consiliile raionale au fost lichidate, iar angajații direcțiilor de asistență socială au fost preavizați, cu respectarea strictă a procedurii prevăzute de cadrul normativ în vigoare.

Conform datelor deținute de minister, aproximativ 96% din personalul direcțiilor de asistență socială a fost reangajat în cadrul agențiilor teritoriale de asistență socială nou-create, care au rolul de a implementa politica de stat în domeniul asistenței sociale la nivel național.

Circa 2% din foștii angajați ai direcțiilor de asistență socială nu s-au regăsit în sistemul reformat, din diverse motive, fiind luate în considerare aspecte legate de integritate și profesionalism. La fel, circa 2% din persoanele angajate nu au acceptat funcțiile propuse în noile autorități și au ales să nu mai activeze în sistemul de protecție socială", precizează instituția.


Numărul persoanelor angajate în cadrul Agențiilor teritoriale de asistență socială constituie 9 861 de unități de personal.

Amintim că la tema asistenților persoanali au apărut, în ultima perioadă, mai multe controverse între autoritățile centrale și primăria capitalei. Astfel, primarul Ion Ceban a numit drept ipocrizie anunțul premierului Dorin Recean. Premierul a spus că Executivul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga primăria să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali.

0
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?