Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Elevii din sate merg în continuare la toaletele construite în anii 60

10 oct. 2023,, 12:00   Societate
3753 0

Școala din Cimișeni, cu tema pe acasă nefăcută. În pofida promisiunilor, blocul sanitar nu a fost construit

La distanța de nouă luni de la izbucnirea scandalului lipsei toaletelor din instituțiile de învățămînt din țară, situația rămîne neschimbată iar elevii continuă să meargă în toalete construite în anii 60, fără apă, fără căldură și fără intimitate.

Deși autoritățile publice locale au avut ocazia să depună proiecte pentru construcția de blocuri sanitare noi, nu au făcut-o. Unii pentru că încă mai speră să se mute într-o școală nouă, alții - pentru că nu au spațiu și, probabil, nici viziune ori interes, notează Noi.md cu referire la tv8.

Instituția de învățămînt, ce poartă numele regelui Mihai, continuă să aibă toaletele în fundul curții. În 2022, directoarea se arăta foarte optimistă referitor la crearea unor blocuri sanitare în interior, după ce, după cum ne-a spus chiar ea, a luptat ani de zile pentru crearea lor.

„Sperăm ca anul viitor, anul 2023, vom rezolva problema cu proiectarea unui bloc nou și acel bloc nou va conține și blocul sanitar. Așa vom rezolva problema wc-ului intern. La moment avem numai WC extern”, spunea Natalia Cristea.


La 9 luni distanță, situația rămîne neschimbată însă.

„Nu reușim anul acesta, trebuia undeva pînă în luna mai. Noi nu am reușit, dar am înțeles de la direcția educație că o să fie și anul viitor și poate... mă gîndesc că o să reușim. La noi este altă problemă. Noi avem un bloc care este nefuncțional și ar trebui să construim altă clădire. Noi nu avem sală de sport, nu avem cantină, nu avem sală de mese. Ne gîndim că poate să fie un complex care să le cuprindă pe toate”, spune directoarea.

Autoritățile locale au spus atunci, la fel cu multă încredere, că în 2023 vor avea o toaletă nouă la gimnaziul din sat.

„Noi nu avem bani alocați din sursele noastre, din bugetul primăriei. Dar, pentru anul viitor, noi sîntem înfrățiți cu comuna Bascov, din județul Argeș și ne-au promis dumnealor că ne vor ajuta anul viitor, anume în privința dată, cu wc-urile”, a spus secretara Primăriei Cimișeni, Maria Platon.

Potrivit primarului de Cimișeni, Valentina Pisarenco, faptul că nu a fost construită o toaletă pînă în prezent, ar fi o consecință a situație complicate din consiliul raional și anume demiterea președintelui consiliului raional și problemele cu alegerea altuia.

O nouă școală, aceiași situație. În gimnaziul din localitatea Pașcani, toaleta a rămas la fel ca și acum un an - fără apă și fără căldură. Directoarea spune că toaletă în interior au doar clasele primare, iar ceilalți elevi au apă caldă și săpun doar în interior cînd se întorc de afară.

„Vrem și noi ca toată lumea, dar nu depinde doar de mine, ca director”, a comunicat directoarea gimnaziului, Angela Efros.

Toaleta existentă funcționează în locul actual de peste 50 de ani, fiind construită în anul 1967 odată cu școala.

Potrivit specialiștilor, satisfacerea nevoilor fiziologice afară, într-un mediu insalubru și rece, pot provoca mai multe boli, vorbim aici de infecții virale și bacteriene, ce pot da complicații.

1
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?