Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ecosistem unic, creat de la zero, la Varnița (VIDEO/FOTO)

17 dec. 2017,, 10:45   Societate
13804 1

Un proiect unic de restabilire a echilibrului ecologic în satul Varnița, raionul Anenii Noi, este implementat de Compania "DAAC-Hermes".

Pe teritoriul situat pe malul Nistrului, sînt efectuate lucrări de construcție a unei cascade din 5 lacuri. Două lacuri sînt gata, acestea fiind deja umplute cu apă. În prezent se desfășoară lucrări de excavare a următoarelor două lacuri. La Baza proiectului "Vio-Parc Varnița" se află tehnologia, elaborată de binecunoscutul fermier austriac, specialist în permacultură Sepp Holzer.

Esența acestei tehnologii constă în revenirea naturii la starea ei firească, prin crearea pe suprafețe mari (și nu numai) de pămînt a unor complexe naturale ecologic pure, formate din lacuri artificiale, melanjuri de plante de pădure și cultivate. Astfel, diferitele tipuri de plante, care nu resimt lipsa de umiditate, cresc împreună, întărindu-și reciproc imunitatea împotriva dăunătorilor și buruienilor. În locurile de acest fel plantele nu trebuie să fie tratate cu substanțe chimice, iar pentru fertilizarea solului se utilizează numai componente naturale.

Procesul înfăptuirii proiectului unic pentru Moldova a fost urmărit îndeaproape de echipa de filmat a portalului NOI.md.

Pe acel loc, unde se desfășoară lucrările de creare a Zonei Ecologice "Vio-Parc Varnița" s-a aflat, anterior, o carieră pentru extracția amestecurilor de nisip și pietriș, care după excavarea tuturor rezervelor de resurse naturale a fost umplută cu reziduurile de sol excavat. Deoarece acest teren (cu suprafața de 130 de hectare) nu prezenta nicio valoare agricolă, a fost posibilă achiziționarea acestuia, practic, în întregime. Elaborarea proiectului a durat un an, ca în ultimii ani teritoriul să înceapă să se transforme într-un ritm accelerat. Creatorii parcului intenționează să schimbe radical acest teritoriu. În lacuri a apărut peștele, cresc nuferi, ceea ce indică menținerea unui nivel înalt de curățenie a lacului de acumulare artificial, cu apă stătătoare.

Pe suprafețele de pămînt adiacente lacurilor sînt cultivate diferite soiuri de culturi agricole și industriale, pentru nevoile de producție ale Fabricii de parfumuri și produse cosmetice "", care face parte din Holdingul "DAAC-Hermes".

În anul 2017 a fost adunată prima recoltă de mușețel și filimică, a fost plantat un cîmp de levănțică, iar în primăvara anului 2018 vor fi plantate alte ierburi (salvie, mentă, sunătoare, melisă, trandafir ...). Toate produsele "Viorica-Cosmetic" au la bază componente din plante, care cresc în țara noastră. Astfel, plantele cultivate în Zona Ecologică "Vio-Parc Varnița" vor deveni principala bază de materie primă pentru cel mai mare reprezentant național al industriei de profil.

Crearea unui proiect de o asemenea anvergură, care este și primul de acest fel, ar fi fost imposibilă, fără elaborarea tehnologiei corespunzătoare, dar, mai ales, fără să fi fost luate în considerare și aplicate realizările mondiale din acest domeniu. Potrivit precizărilor creatorilor "Vio-Parc Varnița", fundul lacurilor a trebuit consolidat, pentru a obține impermeabilitatea suprafeței fundului, iar pentru aceasta au fost folosite tehnologiile de etanșare, elaborate de Sepp Holzer. Mai întîi, fundul viitorului rezervor este întărit cu un cilindru compresor, apoi se adaugă un strat de sol cu coeficient scăzut de filtrare, de aproximativ 25 cm grosime. Toate aceste straturi au fost făcute din solul, care fusese excavat din groapa de fundație a iazului. Cilindrul compresor trebuie să treacă pe sol de 10-12 ori, după care se face o analiză a densității versanților iazului (coeficientul de compactare nu trebuie să fie mai mic de 1,65).

O particularitate esențială la crearea "oazelor" acvatice de la Varnița este faptul în cadrul "Vio-Parc Varnița" nu sînt folosite materiale artificiale, cum ar fi: geomembranele, peliculele din polietilenă și betonul, fapt care are un efect benefic asupra teritoriului zonei ecologice și a suprafețelor adiacente. În plus, solul este umezit prin contact direct, prin capilare speciale și ca urmare nu necesită lucrări suplimentare de irigare.

Eforturile Companiei "DAAC-Hermes" și ale tuturor acelora, care lucrează la crearea Zone Ecologice la Varnița vor constitui un precedent excelent pentru Republica Moldova în ce privește crearea teritoriilor, pentru restabilirea echilibrului natural. Specialiștii i-au asigurat pe toți că în jurul "Vio-Parc Varnița" va fi creat un microclimat unic, va apare vegetația acvatică, care va atrage organismele vii, necesare pentru restaurarea treptată a ecosistemului local. Pentru anul 2019 este preconizată deschiderea "Vio-Parc Varnița" pentru turiști.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?