X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Economist, despre reforma universităților: „Este elaborată de Banca Mondială, nu de guvern”

12 iul. 2022,, 14:30   Societate
2852 0

Reforma universităților nu este o problemă, dar odată ce ea nu a fost discutată cu nimeni în prealabil deja apar semne de întrebare. Este opinia economistului Viorel Gîrbu și a fost exprimată în cadrul unei emisiuni televizate, comunică Noi.md.

Gîrbu mai spune despre comasarea universităților că aceasta este de fapt o reformă gîndită de Banca Mindială, și nicidecum de guvernul de la Chișinău, chiar dacă, în ansamblu ar fi una bună.

„Această reformă este elaborată de Banca Mondială, nu de guvern. Reforma pare a fi bună, nu știu exact cum va fi implimentată, dar este corect, în principiu. Avem prea multe instituții de învățămînt superior și studenți prea puțini. Există un raționament. Problema este că aceste probleme nu se discută în campania electorală, în seminare, conferințe. Profesioniștii din domeniu se pot aduna la diverse conferințe, să discute din timp. Guvernul trebuie să aibă un dialog, dar la noi guvernul scoate din mînecă, pentru că donatorii le propun. Guvernul vine să ocupe funcțiile și să vină să ne spună ce se zice pe exterior. Aceste sfaturi pot fi și bune. Această reformă, ca abordare, este una corectă, dar nu este corect că ea apare peste noapte. Nimeni nu a discutat această reformă în societate. Au platforme diferite, au avut posibilitatea să discute, să pregătească societatea. Aceste reforme sînt un corp străin față de societatea noastră, deși sînt reforme bune. Abordarea în sine este greșită, politicienii noștri sînt lipsiți de viziune, își doresc fotolii, cntrol în Parlament, dar nu au politici”, a declarat Viorel Gîrbu.

Potrivit planului de reorganizare și modernizare a învățămîntului superior propus de Ministerul Educației, Universitatea Agrară urmează să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova, iar Universitatea de Stat din Tiraspol, refugiată la Chișinău în 1992 – de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.

Planul ministerului prevede că din 16 universități publice vor rămîne 11, iar unele centre de cercetare și inovație vor fi incluse în noile structuri. Dezbaterile publice ar trebui să se încheie cu o decizie de guvern, iar comasarea ar trebui să fie finalizată pînă în decembrie 2022.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?