Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Economisirea resurselor energetice ar putea fi în zadar. Opinie

22 ian. 2022,, 03:00   Societate
4597 0

Economisirea resurselor energetice la încălzirea spațiilor școlilor și a altor instituții este posibilă, dar trebuie să avem o atitudine mai echilibrată față de această problemă.

O astfel de opinie pentru portalul Noi.md a exprimat un expert în domeniul energiei, care a dorit să rămînă anonim.

El a menționat că prin reglarea temperaturii în încăperi, reducînd-o în perioada în care în ea nu se află oameni, adică noaptea, precum și în weekend, am putea obține economii semnificative. Cu toate acestea, este important să nu exagerăm aici, deoarece cu cît încăperea se răcește mai mult, cu atît va fi nevoie de mai multă energie pentru a o încălzi la temperatura normală. Ca urmare, toate economiile ar putea fi în zadar.

Prin urmare, după cum a subliniat expertul, pentru a obține rezultatul dorit, în condițiile noastre, în orele de noapte se recomandă reducerea temperaturii în încăperi cu 5-6 grade, adică pînă la o temperatură de 15 grade. Pentru perioada de weekend, acest indicator poate fi redus pînă la 12 grade Celsius. Cu toate acestea, nu trebuie să uitați să încălziți spațiile din timp, înainte de începerea zilei de lucru, de altfel astfel de economii vor duce la "foi de boală" și "certificate".

Specialistul a recunoscut că este destul de greu de pus în practică aceste recomandări din cauza lipsei mijloacelor tehnice adecvate în majoritatea cazurilor.

Căci de cele mai multe ori este posibilă reglarea temperaturii în încăperi numai prin furnizarea resursei energetice prin manipularea supapei de admisie. Iar pentru a menține parametrii necesari, va trebui s-o mișcați într-o direcție sau alta de mai multe ori pe noapte. De aceea, cel mai ușor este s-o blocați complet, ceea ce și se întîmplă cel mai adesea acolo unde încearcă să economisească cumva.

"Cu toate acestea, practica existentă de oprire completă a încălzirii nu se justifică, deoarece pe lîngă răcirea excesivă a spațiilor (ceea ce duce la o scădere a eficacității acestor măsuri), există un factor de pătrundere a aerului în sistemul de încălzire și de dezechilibrare a acestuia, iar aceasta înseamnă cheltuieli suplimentare pentru lucrările de restaurare", a subliniat expertul.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?