X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ecologiștii: „Fără păduri și ploi, Moldova riscă să se transforme într-un deșert”

18 mai. 2021,, 18:00   Societate
3201 0

Ecologiștii fac apel la păstrarea și sporirea bogăției forestiere a Moldovei. Dacă acest lucru nu se va face, țara va continua să se confrunte cu un deficit de precipitații. Deputații au prevăzut un moratoriu de trei ani asupra recoltării masei lemnoase, dar nu au reușit să-l voteze în două lecturi. Țara este în așteptarea alegerilor anticipate, iar soluția la această problemă globală a fost lăsată pentru alte vremuri. Corespondentul MIR 24, Olesia Cazacu, a cercetat situația creată.

Peste tot sînt uscături, bucăți de lemn și cioturi - în satul Condrița sînt efectuate lucrări de regenerare a pădurii. Însă primarul Andrei Donica nu-i crede pe lucrătorii gospodăriei silvice, fiind convins că ei distrug în mod legal bogăția naturală.
„Astăzi, braconierii nu sînt cei de altădată, astăzi 95 la sută din păduri sînt tăiate cu documente emise de Moldsilva. Totul este legal. Pădurea este distrusă de cei care primesc salariu de la bugetul de stat pentru a proteja această pădure”, a spus primarul satului Condrița Andrei Donică.
Primarul din Condrița încearcă să oprească transportul cu masa lemnoasă. Andrei Donică a filmat aceste imagini în timp ce urmărea un camion încărcat. De fiecare dată sună poliția.

Transportatorii spun că lucrează cu o patentă, dar legea nu permite o astfel de activitate în baza unei patente.

„Pădurea a fost fantastică în copilăria mea, dar acum ... îmi pare rău ... de ceea ce a devenit. Se fură în fiecare zi și nu putem face nimic”, a spus un locuitor al satului Tudor Dașkevici.

Moldsilva susține că pădurea este un organism viu și are nevoie de îngrijire. Defrișări nejustificate nu au loc. Sînt efectuate lucrări de curățare și rărire a arborilor. Se urmărește ca speciile minore să nu interfereze cu stejarul valoros.

„Pădurea se naște, crește, se maturizează, îmbătrînește și moare. Pădurea nu trebuie lăsată să moară, astfel încît mai tîrziu să nu știi cum să o refaci. Lucrările în pădure trebuie efectuate la timp, astfel încît ea să fie sănătoasă și de calitate”, a declarat inginerul șef silvic Sergiu Chihai.

Dacă nu încetează tăierea copacilor, Moldova riscă să se transforme într-un deșert pe fondul încălzirii climatice, avertizează ecologiștii. Suprafețele forestiere din țară sînt deja la jumătate din normă.

„Întrucît pădurile joacă un rol crucial în asigurarea unui regim hidrologic favorabil, vorbim atît despre apele de suprafață, cît și despre cele subterane, atunci, în mod natural, despădurirea duce la pierderea unui regim hidrologic favorabil, agricultura fiind afectată în primul rînd”, susține ecologul Ilie Trombițchi.

Fără păduri nu ne putem aștepta la ploaie, acest lucru a fost dovedit de seceta din anul trecut. Experții sînt de acord asupra unui lucru: ecosistemul trebuie extins prin cultivarea arborilor pe terenuri degradate și din contul terenurilor forestiere private.

„Ne dorim o agricultură durabilă, noi, ca țară, cerem de la Moldsilva: dați-ne, dați-ne, dar de unde? Cum putem face acest lucru dacă nu avem pămînt, dacă aproape tot pămîntul este antrenat în agricultură?”, a declarat specialistul superior al Direcției Fond Forestier al Moldsilva Ghenadie Grubîi.
Toate terenurile din Moldova sînt fie în proprietatea agricultorilor, fie la balanța primăriilor orașelor și satelor. Statul ar putea cumpăra terenuri pentru pădure, dar nu există nici bani, nici doritori să vîndă terenul.

În Moldova se recoltează anual pînă la 550 de mii de metri cubi de masă lemnoasă. Gazele naturale sînt scumpe, astfel încît populația chiar și în satele gazificate economisește bani făcînd focul cu lemne. Exportul de masă lemnoasă a fost interzis începînd cu 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?