X 
Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Ecologiștii bat alarma: Nivelul apei în rîul Nistru scade pe zi ce trece

5 mar. 2019,, 14:50   Societate
5373 1

În ultima perioadă se înregistrează o scădere bruscă și considerabilă a nivelului apei în rîul Nistru, atenționează ecologiștii din țară.

Aceștia se arată îngrijorați de amploarea fenomenului și spun că una dintre cauze este construcția hidrocentralelor pe segmentul ucrainean.

Cu regret, afirmă Corneliu Popovici, consilierul președintelui în domeniul educației, deși problema este una gravă, Guvernul nu întreprinde nimic pentru a remedia situația.

„Nistrul seacă, iar guvernul a luat apă în gură. Problema este una veche. De ani întregi ecologiștii avertizează asupra riscului că Moldova ar putea să rămînă fără apă în Nistru, ca urmare a problemelor cauzate de Complexul Hidroenergetic Nistrean, pe care Ucraina continuă să-l extindă. Experții naționali și cei din străinătate au constatat accentuarea, în ultimul timp, a competiției pentru resursele de apă atît în interiorul țării, cît și în raport cu țările vecine. Astfel, modelările făcute de Banca Mondială sugerează că și în absența schimbărilor climatice, creșterea cererii pentru apă în regiune va cauza deficit de resurse acvatice în următoarele decenii”, a menționat Popovici.

Scăderea nivelului apei în Nistru, pe lîngă multiple riscuri de ordin ecologic, implică pericolul real ca circa 10 milioane de oameni din Republica Moldova, Romînia și Ucraina să rămînă fără alimentare cu apă potabilă, arată studiile experților.


„În timp ce ecologiștii bat alarma și apa din Nistru dispare, autoritățile moldovenești rămîn surprinzător de tăcute. Se creează impresia că guvernul a luat apă în gură privind problema Nistrului”, a adăugat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?