X 
Cutremure stiri: 502

Ecaterina Cuharuc: „Moldova a pierdut deja jumătate din stratul fertil al pămîntului”

27 sep. 06:30   Societate
5 ore in urma 1838 0

„Moldova în ultimii ani a pierdut deja jumătate din stratul fertil al pămîntului din cauza spălării de către ploile abundente și a eroziunii.

Despre aceasta a declarat doctorul în științe agricole, Ecaterina Cuharuc, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Potrivit ei, anterior, înainte de optimizarea Institutului de Pedologie, astfel de pierderi erau monitorizate de un laborator pentru minimizarea proceselor de eroziune în țară, dar acum așa ceva nu există.

„Dar există cărți cadastrale și topografii țin evidența exactă a solurilor erodate. Au existat date privind estimarea pierderii staturilor solului. În 2005, 42-43% din pămînt era erodat, iar în 2015 - deja 57%. Acest lucru vorbește despre faptul că nu sînt respectate măsurile de împiedicare a eroziunii. Despre acestea s-a uitat în totalitate. Asta în primul rînd. În al doilea rînd, legea nu funcționează. Autoritățile nu acordă atenție acestui fapt. Jumătate din soluri au fost deja spălate și vor fi irecuperabile în următorii ani”, a subliniat doctorul în științe agricole.

Ea a precizat că, atunci cînd în țară are loc o ploaie torențială, pe un pedolog îl doare sufletul, deoarece 80% din solurile din țara noastră se află pe dealuri, iar de pe dealuri pămîntul este spălat ușor.

„Dacă un milimetru este spălat de pe suprafața stratului de sol, aceasta este o mare pierdere pentru fertilitatea solului, iar fertilitatea solului nu mai poate fi restabilită”, a declarat Ecaterina Cuharuc.

Potrivit acesteia, unii vorbesc despre pămînt artificial.

„Am văzut soluri artificiale în străinătate, dar atunci cînd pun o mulțime de substanțe minerale în sol, aroma produsului agricol se simte imediat. Probabil că și voi ați cumpărat roșii fără gust, castraveți fără gust, dar agricultorii noștri produc legume în pămînt viu care conține minerale care sînt consumate de plante și le dau aromă. Într-un gram de pămînt există multe mii de microorganisme, care procesează toate acestea și dau o bună fertilitate solului”, a spus doctorul în științe agricole.

Ea a îndemnat autoritățile să atragă atenție la problema erodării solurilor fertile de către ploile abundente.

„Anterior aveam un sistem, un program de minimizare a eroziunii solului în întreaga republică, exista un plan general. Iar acum, din păcate, nu există nimic din toate acestea. Eroziunea își face în liniște treaba și acest lucru nu se simte. Dar au fost publicate multe cărți și broșuri despre cum să o oprim. Toate acestea există. Există un program cu privire la ce ar trebui de făcut în primul rînd, dar el nu este folosit nicăieri”, a declarat Ecaterina Cuharuc.

13
0
1
4
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав