X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Durerea de dinți te scoate din minți? Când ai nevoie de o obturație de canal - informații detaliate de la stomatologi cu experiență ©

23 oct. 2019,, 10:55   Societate
2081 0

Adesea, nu observăm cum un dinte începe să se infecteze sau nu acordăm o mare importanță acestui lucru - în rezultat ne trezim cu dureri greu de suportat și cu un nerv afectat.

Pentru a salva dintele de la extracție, medicul va întreprinde o serie de acțiuni, printre care și obturația de canal. Ce presupune în sine aceasta procedură și care este importanța ei? Când este absolut necesară și când mai poate fi salvat nervul? Vom explica în următoarele rânduri.

Ce este obturația de canal și când e obligatorie?

Obturația de canal este ultima etapă într-un tratament endodontic. Este procedura de umplere a canalului dentar cu diferite materiale pentru plombare. Obturația se efectuează pentru a suplini golul lăsat în cazurile de infectare a pulpei (nervului) și de inflamația parodontului apical, când este necesară extracția nervului, inclusiv de la partea de rădăcină a dintelui. Este o metodă ce permite păstrarea integrității dintelui și blochează pătrunderea particulelor și microorganismelor străine în cavitatea acestuia.

După cum se înțelege din definiție, obturația de canal nu este obligatorie pentru carii simple, dar absolut necesară în cazul afectării nervilor. De obicei, un tratament odontologic la timp previne situațiile grave, când infecția ajunge la pulpa dentară. Cu toate acestea, dacă pacientul nu tratează la timp cariile, dacă inflamația atinge un punct critic, este necesar tratamentul endodontic, iar pulpa dentară afectată nu mai poate fi salvată.

Cum are loc obturația de canal?

Etapa incipientă este scoaterea nervului din canalele rădăcinii dintelui. O parte foarte importantă este curățarea completă a canalelor, întrucât o îndepărtare insuficient de atentă a urmelor de pulpă duce la un proces inflamator grav.

Ulterior, după ce nervul a fost extras, medicul stomatolog va măsura lungimea canalelor și le va realiza o dilatare mecanică. Plus, adesea, canalul are curburi și o suprafață neuniformă, prin urmare este necesară pregătirea pentru obturație.

Ultima etapă este plombare dintelui în sine. Mai întâi vor fi spălate canalele cu soluții antiseptice și se vor selecta acele de dimensiunile potrivite. Există mai multe metode de obturație dentară, în funcție de clinica stomatologică selectată. Este important ca materialele utilizate să fie de calitate înaltă, pentru un aspect estetic corespunzător și o durată de viață lungă a plombei dentare. Iar dacă dintele a fost prea afectat, poate fi necesară aplicarea unei coroane dentare.

Cum ai grijă de dinte după tratament?

În primele zile după tratament acesta poate fi sensibil la început și s-ar putea să simți un disconfort, dar, în așa caz medicul stomatolog îți va prescrie pastile analgezice.

Durerea sau deranjul normal după tratamentul endodontic dispare într-o perioadă de maximum 2 săptămâni! Dacă durerea persistă sau se agravează, este necesară o vizită repetată la stomatolog.

Vei putea observa efectele absenței nervului în timpul consumului de produse deoarece dintele nu va mai fi sensibil. În timp, din cauza unor materiale de obturație se poate schimba vag culoarea acestuia - lucru care, de altfel, nu influențează deloc sănătatea și poate fi remediat, prin fațete dentare sau o coroană de nuanța dorită.

Cum aleg unde fac obturație de canal?

La clinicile dentare din Chișinău găsim diferite oferte și propuneri. Prețul variază în funcție de materialele selectate și calificarea medicului stomatolog. De exemplu, la clinica stomatologică din Chișinău Imperial Dent, pentru obturația dentară în cadrul unui tratament endodontic se vor utiliza cele mai calitative materiale și toate utilajele necesare. Clinica dispune de un microscop , special creat pentru tratament endodontic - microscopul Carl Zeiss. Cu ajutorul lui putem mări imaginea dintelui și vizualiza cele mai mici detalii. Astfel, indiferent de complexitatea cazului, pacientul va obține un tratament endodontic calificat, o plombă cu aspect estetic aproape de cel natural și cu o durată lungă de viață a dintelui.

Este important să depistăm problema la timp, iar medicul specialist să intervină prompt. Iar pentru a fi sigur că nu vei întâmpina și alte probleme în timp, alege cu atenție serviciile stomatologice.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?