Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

După o pauză de un an, moldovenii s-au apucat de făcut nunți și cumetrii

1 aug. 2021,, 16:00   Societate
16856 1

Ceremoniile programate anul trecut, pînă la pandemie, au loc abia acum! Restricțiile care anterior au fost relaxate de către autorități, permit să se organizeze nunți, cumetrii, zile de naștere, dar și alt gen de petreceri.

Toate, însă, cu păstrarea măsurilor de protecție împotriva răspîndirii virusului Covid-19. Şi pentru că rezervările din anii trecuți sînt numeroase, cele mai noi trebuie să aștepte, spun administratorii sălilor de ceremonii, dar și brutarii, care abia de reușesc să împletească colacii. Vînzările merg mai bine și la Piața Centrală din capitală, unde cei mai mulți merg ca să cumpere daruri pentru sărbătoriți.

De cînd s-au mai relaxat restricțiile, cadourile pentru miri și nași se vînd mai bine, în Piața Centrală din capitală. Aici, cumpărătorii pot găsi de toate, începînd de la veselă, jucării de pluș, prosoape și fețe de mese, pînă obiecte din cristal, costume de mire și rochii de mireasă. Această vînzătoare spune că prețurile sînt pentru toate buzunarele. De exemplu, un set de lenjerie pentru pat costă între 280 și 700 de lei, în funcție de mărimi și calitate. Iar un cadou pentru nași ar costa în jur de 500 de lei și mai mult.

„Dacă nașii sînt mai bogați, bineînțeles că iau mai scump și nu numai albiturile. Iau și fețe de masă, tot ce doresc pentru fini. Asta este cea mai întrebată albitură care toți o preferă, este o calitate bună, este turcesc, din bumbac 100%. Avem și cuverturi care-s întrebate și așa fețe de masă. Pleduri, oghealuri”.

Și vesela a început să fie mai solicitată. Pentru un set mai bun de farfurii, evident, și prețul este mai mare, iar cele mai simple sînt în jur de 20 de lei bucata, cît costul unei căni. Cu 150 de lei poate fi cumpărată o fructieră.

– Un cadou frumos din veselă cu cală, romaniță. – Sunt mai scumpe? – 850 de lei.


Iar la brutării, comenzile la colaci sînt și mai numeroase, în ultima perioadă.

Clienții sînt tot mai numeroși, spune administratorul acestei brutării din raionul Ialoveni, unde zilnic sînt înregistrate cel puțin 20 de comenzi, ceea ce înseamnă peste 300 de colaci.

VICTOR NISTORICĂ, administrator brutărie: Sunt multe evenimente de anul trecut, la care se întîmplă acum ceremonia. Mai mult, ne-am pomenit cu o situație, cînd se face o cumătrie sau un botez pentru doi copii în același timp. Pe de o parte, parcă se simplifică tradițiile, dar colacii oricum rămîn, pe de altă parte, ni se solicită produse mai aparte, cum ar fi colaci cu flori mai albe, sau mai mari, sau în stil ucrainesc am avut avut săptămîna trecută o solicitare.

Pentru nunți, setul include colacul miresei, cel al nașilor, al cuscrilor, dar și colacul de întîmpinare a mirilor, iar pentru cumătrie:

DORIN PLATON, tehnolog la brutărie: În set intră două tipuri de colaci, colacul semi-dulce pentru biserică sau putem alege o combinație între cei semi-dulci și dulci.

De asemenea, în unele săli de ceremonii, toate locurile au fost deja rezervate pînă la sfîrșitul lunii august, pentru evenimente precum, nunți, cumătrii, zile de naștere și altele. Administratoarea acestui local din satul Bardar, raionul Ialoveni ne-a spus că sala a fost aproape mereu goală în timpul restricțiilor mai dure, iar de curînd ceremoniile s-au înmulțit.

MARIA HARITON, administratoare: E mai diferit, oamenii sînt mai restrînși, dar se distrează, mai puțini.

Iar la o altă sală de ceremonii din capitală, administratorul ne-a spus că ei abia de reușesc să organizeze evenimentele care urmau să aibă loc încă anul trecut, pînă la pandemie.

ILIE CACIUC, administrator sală de ceremonii: Luînd în considerație restricțiile în vigoare, putem activa la 50 de procente sau cu acordarea fiecărui invitat 4 metri pătrați, noi ne orientăm la 150 de persoane.

Potrivit Comisiei Naționale Extraordinară în Sănătate Publică, evenimentele festive cum ar fi nunțile, cumetriile sau mese de pomenire, în restaurante sau localuri de tip închis, se pot desfăşura doar cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile disponibile.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?