Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dumbrăveanu critică proiectul bugetului social propus de Guvernul Gavrilița

21 noi. 2021,, 10:28   Societate
3652 0

Fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a venit cu un comentariul privitor la „impactul social al proiectelor de buget pentru anul 2022”.

Aceasta a cricat bugetului social propus de Guvernul Gavrilița, care „prevede anularea indexării pensiilor și alocațiilor sociale, realizată în luna octombrie”. „Indexarea va fi o dată în an – la 1 aprilie, în baza unor noi coeficienți de indexare. Nu se prevede nicio majorare a salariilor pentru personalul medical, respectiv următoarea etapă de majorare a salariilor pentru angajații din prima linie se amînă”, a scris Dumbrăveanu pe Facebook.

„Proiectului Bugetului asigurărilor sociale de stat prevede:

- Anularea indexării pensiilor și alocațiilor sociale, care era realizată în luna octombrie. Indexarea va fi o dată în an – la 1 aprilie, în baza unor noi coeficienți de indexare.

- Reexaminarea pensiilor de dizabilitate, pentru persoanele cu dizabilități care activează sau au activat în cîmpul muncii după stabilirea dreptului la pensia de dizabilitate. Reexaminarea însă în anul 2022 va fi garantată persoanelor cu cel mai mic stagiu - 2 ani.


- Acordarea, începînd cu 1 ianuarie 2022 a pensiei anticipate pentru carieră lungă pentru persoanele care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați şi cu 3 ani pentru femei mai mare decît cel prevăzut de legislație. Respectiv, pentru a beneficia de dreptul la pensia anticipată bărbații trebuie să confirme 38 ani de activitate, iar femeile 33 ani, în condițiile în care vor intra în vigoare modificările de la finele anului 2020 privind stabilirea de la 1 ianuarie 2022 a stagiului complet de cotizare de 33 de ani pentru bărbați și 30 de ani pentru femei (în anul 2021 stagiul pentru bărbați este de 34 ani, pentru femei de 32 ani și 6 luni).

- Cu regret proiectul prevede doar majorarea în baza indexării a indemnizației unice la nașterea copilului, dar nu vine cu majorări a indemnizațiilor lunare pentru copii.

Măsurile cu privire la pensia minimă, ajutor social, alocații pentru veterani etc. au fost prezentate deja de autorități.

Riscurile proiectului Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală:

- Proiectul nu prevede nicio majorare a salariilor pentru personalul medical, respectiv următoarea etapă de majorare a salariilor pentru angajații din prima linie se amînă.

- În baza proiectului va fi asigurată indexarea cheltuielilor strict necesare activității instituțiilor medico-sanitare altele decît cheltuielile de personal (cheltuieli pentru energie electrică, combustibil, energie termică, etc.) la indicele prețului de consum de 6,9%, prognozat pentru anul 2022. Dacă analizăm majorările la tarifele pentru gaze, energie termică indexarea respectivă va genera riscuri majore capacității instituțiilor medicale de a face față la cheltuieli cu sursele financiare alocate în aceste scopuri.

- Nu este clar cum va fi asigurată implementarea măsurilor noi: includerea analogilor de insulină și dispozitive medicale în compensate; extinderea listei cu medicamente noi (conform dosarelor depuse la CNAM); includerea medicamentelor pentru îngrijiri paliative, dacă suma prevăzută pentru anul 2022 la medicamente și dispozitive medicale este de 764,8 milioane lei, iar în anul 2021 doar pentru medicamente compensate a fost alocată suma de 678,8 milioane lei”, explică fosta ministră.

Guvernul a aprobat în ședința de vineri proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?