COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Druță și Sternioală nu mai sînt judecători: CSM a aprobat cererile de demisie

Druță și Sternioală nu mai sînt judecători: CSM a aprobat cererile de demisie

Consiliul Superior al Magistraturii a admis vineri, 13 decembrie, cererile de demisie a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, Ion Druță și Oleg Sternioală.

Ambii magistraţi sînt urmăriți penal pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari, notează Noi.md cu referire la moldpres.md.

În cererile de demisie, cei doi magistrați au invocat articolul 26 din Legea cu privire la statutul judecătorului, care prevede „demisia judecătorului”. Aceştia au depus cererile în Legislativ, după ce au declarat în mai multe rînduri că nu recunosc legitimitatea actualului complet al CSM.


Tot astăzi, membrii CSM au numit în funcţii 31 de judecători. Aceştia au depus jurămîntul şi urmează să îşi preia posturile în judecătoriile raionale din luna curentă. Pe agenda şedinţei de astăzi a CSM au fost incluse nouă puncte, printre care şi transferul unor judecători de la o instanța la alta.

Magistratul Oleg Sternioală a fost reținut pe 4 noiembrie curent. Acesta este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Şi judecătorul Ion Druță a fost lipsit de imunitate pe 24 septembrie 2019, ulterior fiind cercetat penal pe aceleași motive.

La 27 septembrie curent, peste 200 de magistraţi s-au convocat în Adunarea generală a judecătorilor şi au decis revocarea completului CSM. Atunci, pentru revocarea președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, au votat 164 dintre cei 202 magistrați prezenți la adunare. Victor Micu a fost demis cu 118 voturi, Anatolie Galben cu 162 de voturi, Luiza Gafton, Petru Moraru și Nina Cernat au fost demiși cu cîte 167 de voturi, iar membrul supleant, Anatolie Pahapol, a fost demis cu 155 de voturi.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load