X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

”Drumul Vinului”, integrat în cadrul rutelor culturale europene

2 feb. 2022,, 16:00   Societate
3713 1

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a avut o întrevedere cu Stefano Dominioni, Secretar Executiv al Acordului Parţial Extins privind Rutele Culturale ale Consiliului Europei (APE), director al Institutului European al Rutelor Culturale, precum și cu reprezentații ITER VITIS -les chemins de la vigne en Europe, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Asociația Națională pentru Turism Receptor, (ANTRIM).

În cadrul întrevederii oficialii au realizat un schimb de opinii pe marginea subiectelor ce vizează participarea Republicii Moldova la inițiativele susținute de către Consiliul Europei pe dimensiunea cultură, patrimoniu și turism cultural. În acest context, s-a discutat oportunitatea Moldovei de a adera la programul de rute culturale ale Consiliului Europei.

Cu această ocazie, Ministrul Sergiu Prodan și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat țării noastre de către Institutul European al Rutelor prin includerea Moldovei în rețeaua pan-europeană de rute și experiențe turistice dedicate vinului -ITER VITIS -les chemins de la vigne.

Integrarea rutei oenoturistice „Drumul Vinului” în cadrul Rutelor culturale europene acreditate ale Consiliului Europei a fost susținută de către Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și cel al Marii Britanii. În cadrul concursului organizat de Rețeaua EuropeanăTurism, în anul 2020, ruta „Drumul Vinului Moldovei” a obținut locul doi și a fost premiată în categoria „Destinație Turistică Culturală Durabilă în 2020”. Iar anul trecut, o vinărie locală a devenit un punct turistic de atracție din cadrul „Drumul Vinului” și a fost desemnată cîștigătoare în categoria „Cea mai originală practică în oenoturism”.

„Obiectivul de dezvoltare a noilor produse turistice, integrarea ofertei turistice naționale în circuitele rutelor culturale europene și consolidarea capacităților resurselor umane și a comunităților locale de a dezvolta activități de turism rural, istorico-cultural și gastronomic sînt esențialepentru poziționarea Republicii Moldova ca destinație turistică. Aderarea Republicii Moldova la Acordul parțial extins privind itinerarele culturale, va contribui la crearea și diversificarea identității noastre în cadrul dezvoltării turismului cultural durabil care să sprijine cunoștințele și competențele locale și bunurile de patrimoniu cultural local.”, a menționat Sergiu Prodan.

La rîndul său, Stefano Dominioni a subliniat deschiderea Consiliului Europei pentru cooperare în domeniul culturii și dezvoltării valorilor culturale în industria turismului, promovarea internațională și participarea la inițiativele și rutele culturale certificate de Institutul European al Rutelor Culturale. De asemenea, oficialul și-a exprimat certitudinea că Republica Moldova poate deveni un membru important care va veni cu o experiență creativă, inovatoare, dar și va acumula bune practici privind dezvoltarea itinerariilor culturale.

Emanuela Panke, președintele Federației „Iter Vitis”: „Afilierea „Drumul Vinului” la rețeaua europeană de rute culturale este un succes al industriei oenoturistice din Moldova, care se bucură de notorietate. Patrimoniul milenar în vinificație, unicitatea galeriilor subterane și autenticitatea vinurilor constituie atuurile acestui produs turistic oferit de Moldova, pe care vom continua să-l promovăm turiștilor în căutare de noi descoperiri oenoturistice, prin intermediul rețelei „Iter Vitis”.”

Programul de Rute Culturale ale Consiliului Europei a fost lansat în 1987 ca o inițiativă care promovează o mai bună cunoaștere și înțelegere a moștenirii comune europene. În prezent, sînt mai mult de 30 de rețele certificate care asigură o panoplie vastă de activități de agrement și educație pentru toți cetățenii din Europa și dincolo de aceasta. Aceste rețele acoperă teme diferite, de la arhitectură, peisaje culturale, gastronomie pînă la figuri marcante ale artei, muzicii sau literaturii europene.Sub egida acestor rețele se implementează activități inovative și proiecte structurate pe următoarele 5 axe:

Cooperarea în cercetare științifică, dezvoltare și inovare;

Consolidarea memoriei, istoriei și moștenirii europene;

Schimburi în domeniul culturii și educației pentru tinerii europeni;

Implicarea în activități culturale și artistice contemporane;

Turism cultural și dezvoltare culturală durabilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?