Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Dron: „Presiunea civică poate îi determină să renunțe la aceste manipulări de facturi”

31 ian. 2022,, 14:45   Societate
3939 1

Avocatul Ion Dron a atacat la Curtea de Apel Chișinău dispoziția CESP privind „majorarea tarifelor la gaz, energia electrică și căldură de la 31 ianuarie, dar cu plata facturilor din 1 ianuarie 2022”. Acesta anunță că a solicitat suspendarea dispoziției „la capătul de plată retroactivă a facturilor”.

„Am depus contestare, dar e nevoie de efort comun”, a scris avocatul, relatează Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Am solicitat la o primă etapă a procesului suspendarea acestei Dispoziții la capătul de plată retroactivă a facturilor. Cu alte detalii de conținut voi veni cu un mesaj video în cursul zilei de azi.

La cererea de chemare în judecată se pot alătura și alte persoane care doresc dar pînă atunci, vă îndemn să distribuiți acest mesaj ca semn de presiune civică asupra CPSE, care poate din inițiativă proprie să renunțe la aceste manipulări de facturi ale noastre pînă la ședința de judecată”, crede Dron.


Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.

Indiferent de decizia care va fi luată de ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucît majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”. Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, pînă la 20 ianuarie.

Situația se repetă lunar, din cauza că Moldovagaz nu acumulează resurse suficiente pentru a achita avansul către concernul rus.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, a cerut remanieri „urgente”, după decizia de a majora retroactiv tariful la gazele naturale, iar Ion Ceban, a venit cu critici în adresa guvernării. „Jefuiesc din buzunarul cetățenilor simpli care sînt nevoiți să achite sume cosmice”, spune Ceban și sugerează demnitarilor „să-și dea demisia”.

Și fostul premier, Ion Chicu, a criticat majorarea retroactivă a tarifului la gazele naturale, pe care o consideră „ilegală”.

„Nici chiar afacerile orientate social nu pot funcționa în pierdere”. Afirmația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce ANRE a aprobat ieri solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?