X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Dron: "Nu cred că reformele actuale în domeniul justiției vor da rezultate"

19 iul. 2022,, 09:00   Societate
2299 0

Reformele realizate în Moldova în domeniul justiției nu vor da niciun rezultat nici peste 10-15 ani.

O astfel de opinie a exprimat avocatul Ion Dron, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md

El a menționat că actuala Strategie de reforme în justiție, concepută pentru 2022-2025, afirmă că nu este vorba despre noi reforme, ci despre dezvoltarea celor deja lansate anterior.

"În document se spune că reformele au fost deja efectuate și trebuie să vorbim deja despre dezvoltarea lor ulterioară. Dar mecanismele pe care le implementează acum nu vor da rezultate. Oamenii trebuie să înțeleagă că există reforme în justiție care pot aduce rezultate într-un an. Există schimbări care trebuie să producă rezultate în 5, 7 sau 10 ani. De aceea, vreau să spun că mecanismele pe care încearcă să le implementeze acum, nu vor da rezultate nici în 5, nici în 10, nici în 15 ani. Și nu critic doar de dragul criticii. Spun doar că toate aceste reforme pe care le implementează nu vor da rezultate", a spus Ion Dron.

Potrivit lui, acest lucru se datorează faptului că prima reformă a justiției, implementată în 2011-2015, nu a fost dezvoltată pe o bază solidă, dar a fost adoptată rapid pentru a primi banii promiși pentru reforme de la Uniunea Europeană.

"În 2015 sau 2016, această reformă în justiție a făcut obiectul studiului experților europeni. Am citit raportul final al experților UE. Principalul dezavantaj este că această strategie nu are o bază solidă de la care să pornească pentru a reforma, adică nu au fost clar identificate sectoarele care reprezintă o prioritate și sectoare care ar trebui reformate. Faptul că această reformă a fost adoptată a fost un document tehnic, avînd în vedere faptul că europenii au spus atunci că vor ajuta justiția. Au promis aproximativ 100 de milioane de euro. Această strategie a fost dezvoltată de guvernul nostru pentru a obține bani. A fost un document tehnic pentru ca acești bani să vină", a spus avocatul.

În opinia sa, una dintre neajunsurile reformei justiției, pe care autoritățile au început-o în 2011 și o dezvoltă în continuare, este că reforma părea să fie foarte extinsă și au fost conturate planuri ambițioase, dar nu au existat elemente de evaluare a rezultatului.


"Adică, cum să știi că acele reforme ale tale vor fi acceptabile și vor fi utile pentru om. Nu există astfel de criterii și întrebarea este: cînd ai dezvoltat o strategie care nu are o bază solidă, cînd ai planuri ambițioase pe care nu le poți implementa și cînd nu ai un criteriu pentru evaluarea activității tale la final, ce să dezvoltați? Dacă veți deschide toate strategiile de reformă a justiției, nu veți găsi ce mecanisme vă vor asigura supremația justiției, supremația legii în țară, astfel încît să existe o ordine și legile să fie respectate. Pentru ca toată lumea să fie egală în fața legii, iar legea să fie aceeași pentru toată lumea și obligatorie pentru toată lumea. Pentru ca oamenii să se simtă în siguranță ca persoane, ca averea și afacerile lor să fie protejate de lege și de stat. Nu este clar ce mecanisme vă vor asigura că nu veți rămîne fără avere peste noapte prin inițierea unor cauze penale în baza unor circumstanțe nerezonabile. La noi nu a fost dezrădăcinat încă acest lucru, continuăm să îl avem, nu este indicat care sînt mecanismele. Nu este indicat care sînt sancțiunile. De exemplu, dacă un dosar penal a fost inițiat din motive ilegale, nu este clar ce pedeapsă va primi procurorul. Nu a fost exclus termenul de prescripție pentru infracțiunile împotriva justiției", a subliniat Ion Dron.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?