X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Drepturile femeilor trebuie să existe nu doar pe hîrtie

8 mar. 2018,, 23:01   Societate
4610 0

Drepturile femeilor trebuie să existe nu doar pe hîrtie, în legislație, dar trebuie să fie cu adevărat respectate de întreaga societate.

Femeile din Moldova trebuie să fie organizate pentru a ține piept la toate responsabilitățile, totodată trebuie să existe mai multă pledoarie pentru egalitatea de gen. Aceste opinii ale ambasadoarelor acreditate la Chișinău referitor la drepturile femeilor din Republica Moldova au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova, Lucy Joyce, a declarat că este foarte important ca drepturile femeilor să nu existe doar pe hîrtie, dar să fie cu adevărat respectate de toată lumea. „Eu cred că există loc de mai bine în Republica Moldova și aș dori să văd mult mai multe oportunități pentru femei, în special în domeniul afacerilor, antreprenoriatului. Eu cred că mult mai mult pot să facă femeile pentru a vorbi despre drepturile lor și mă bucur să văd că în sectorul media independente acest lucru chiar este mai pronunțat”, a spus Lucy Joyce.

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Julia Monar, susține că se află de doar jumătate de an în Republica Moldova, dar a întîlnit foarte multe femei talentate și educate. „Sunt cu adevărat mirată de faptul cum se descurcă femeile cu viața profesională fiind concomitent mame și soții. Cred că ele trebuie să fie foarte organizate, să țină piept la toate aceste responsabilități”, spune diplomatul.

Ambasadoarea Suediei, Signe Burgstaller, susține că în Moldova sînt multe femei deștepte, talentate și cu multe resurse și cel puțin în unele domenii femeile sînt conștiente de drepturile lor și le revendică. Totuși, diplomata consideră că ar trebui să existe mai multă pledoarie mai ales în regiunile rurale față de egalitatea de gen. „A fost înregistrat un anumit progres, cel puțin pe parcursul perioadei de cînd sînt eu aici. Evident, mai mult acest lucru s-a produs în domeniul legislativ și de reglementare – a fost adoptată Strategia națională pentru asigurarea egalității de gen, Strategia pentru combaterea și prevenirea violenței în familie. Acesta este un pas foarte important, desigur”, spune Signe Burgstaller. Potrivit ei, aceste legi trebuie implementate, dar și alte lucruri trebuie făcute pentru a accelera reformele în domeniu.

Ambasadoarea Austriei, Christine Freilinger, spune că femeile din Moldova sînt extraordinare și ca artiste, și ca designeri, în economie, politică, viața socială, dar trebuie să fie mai active, să contribuie la bunăstarea țării pentru a se dezvolta mai rapid.

Ambasadoarea Italiei la Chișinău, Valeria Biagiotti, consideră că încă multe lucruri rămîn de făcut în Republica Moldova la capitolul egalitate de gen. Potrivit ei, se vede că femeile joacă un rol foarte important în întreținerea familiei, dar este la fel de important ca ele să se poată pronunța și să poată vorbi despre drepturile lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?