Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dragalin susține că procurorii cheltuie resurse pe cazuri mici. Ce propune pentru finalitatea dosarelor de rezonanță

25 oct. 2022,, 11:32   Societate
1907 0

Șefa de la Procuratura Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, susține că în dosarul „Furtul Miliardului” sînt careva episoade trimise în judecată, iar altele se află în instanță. Întrebată la ce etapă se află dosarul, Dragalin a precizat că lucrurile se mișcă destul de greu, odată ce procurorii sînt obligați să reacționeze la toate sesizările, fiind în permanență încărcați cu cazurile mici. Șefa de la PA susține că un instrument bun și o soluție de a grăbi cursul dosarelor de rezonanță, este de a folosi cît mai des acordul de recunoaștere a vinovăției. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la PROTV.

„sînt episoade din dosare, care au fost trimise în judecată, care se află în instanță, sînt altele care sînt în faza de urmărire penală. Este un caz foarte, foarte mare. Nu am putut aștepta să știm ce s-a întîmplat în tot cazul, nu am putut aștepta și nici nu ar fi practic să trimitem un dosar cu 60 de persoane, în judecată. Au mers pînă acum pe episoade, unele din ele au ajuns în instanță. Înțeleg că acolo lucrurile nu merg ușor, durează, pentru că dacă trimiți un episod cu 3-4 persoane, dacă avocatul unei persoane nu e la o ședință trebuie de amînat ședința, lucrurile nu merg foarte repede”, a explicat șefa de la PA, transmite tv8.md.

Dragalin a comparat experiența de acasă cu cea din SUA și a ajuns la concluzia că, Codul de Procedură Legală obligă procurorii să trateze fiecare plîngere la fel.

„Cînd compar experiența mea din SUA cu procesul din Moldova, un lucru pentru mine care este foarte evident și foarte diferit, e că în Moldova Codul de Procedură Legală ne obligă să ne uităm la fiecare caz, la fiecare plîngere să o tratăm totuna, cînd vine o plîngere despre un caz cu o mită de 200 de lei, noi ca procurori sîntem obligați să facem tot același lucru dacă ar fi o sesizare despre o fraudă așa de mare ca „Frauda Bancară” și ca rezultat asta înseamnă că mereu reacționăm la lucrurile care vin la noi în instituție, în loc să avem timp sau posibilitatea de a ne concentra resursele într-un mod, unde am avea un impact mai mare. Asta înseamnă și procurorii cheltuie resurse pe cazuri mici, pentru că noi sîntem obligați după Cod să reacționăm și asta înseamnă că noi trimitem în judecată, respectiv procurorii și judecătorii sînt foarte încărcați cu cazuri mici”, a mai precizat Dragalin.

O soluție și un instrument pentru a mișca cursul dosarelor, este de a se folosi cît mai des posibil, acordul de recunoaștere a vinovăției. În acest fel, bănuitul ar beneficia de 1/3 reducere a pedepsei.


„Eu văd ca o soluției, acordul de recunoaștere a vinovăției... În Moldova, deși există în Codul de Procedură Penală, nu se aplică chiar aproape de loc...sînt excepții, dar foarte rar. Pentru că modul în care există acest acord de recunoaștere a vinovăției nu oferă învinuitului sau inculpatului o opțiune atractivă, pentru că dacă persoana ajunge la fiecare pas din urmărirea penală, depune diverse cereri, cu speranța că dosarul va fi clasat...dacă văd că pînă la urmă nu au reușit să fie neadmisibile probele, cînd ajung la finalizarea urmăririi penale, învinuitul are dreptul să meargă pe o procedură simplificată, deci dacă el spune că „Bine, procurorul are dreptate, eu am făcut toate lucrurile astea”, el automat beneficiază și are 1/3 de reducere a pedepsei și toți merg pe această cale și nu avem niciun mod de a-i convinge să aibă un acord de recunoaștere a pedepsei”, a explicat Veronica Dragalin.

3
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?