COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Două concursuri culturale organizate de Ambasada Poloniei în Moldova, la a șaptea ediție

Două concursuri culturale organizate de Ambasada Poloniei în Moldova, la a șaptea ediție

Zeci de tineri au participat la două concursuri culturale organizate de Ambasada Poloniei în Moldova al șaptelea an consecutiv.

Tinerii pasionați de arte plastice au participat la concursul de arte vizuale „Jan Alojzy Matejko”, iar cei pasionați de muzică, la concursul pianiștilor „Ignacy Paderewski”. O parte din lucrările participante la concursul de arte vizuale au fost vernisate la reședința ambasadorului polonez Bartlomiej Zdaniuk, transmite NOI.md cu referire la IPN.

„Este un lucru foarte important pentru noi, pentru a demonstra încă o dată că relația dintre două țări nu are numai dimensiune politică, nu are numai dimensiune economică, ele însele fiind, bineînțeles foarte importante și în fiecare zi contribuim la întărirea acestor relații. Dar există și altă dimensiune, dimensiunea sufletească, dimensiune a contactelor între oameni, dintre popoarele din diferite țări. Și pentru ca această legătură să fie cît mai strînsă posibil, este nevoie cumva și de a stimula această interacțiune. Mijlocul cel mai bun, care ne unește pe toți, este dorința de frumusețe”, a declarat ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk.

Ambasadorul a menționat că tinerii talentați, participanți la concurs, prin munca lor și a profesorilor lor, contribuie la această frumusețe. „Iată că am ajuns la finalizarea acestor două concursuri, organizate sub egida Ambasadei noastre și care au ajuns la a șaptea ediție. Vă mulțumesc pentru prezența din această seară, dar vă mulțumesc și pentru efortul pe care îl faceți în fiecare zi. Eu nu sînt artist, eu sînt politolog de meserie, dar îmi dau bine seama că pentru a fi un artist foarte bun trebuie să muncești enorm în fiecare zi, noapte. Vă mulțumesc că faceți acest lucru, că nu abandonați, mulțumesc că vreți să mergeți înainte și că vreți să deveniți artiști cu renume internațional”, a mai spus Bartlomiej Zdaniuk.

Inițiatorul concursurilor, președintele Zen-Club Moldova, Ghenadi Topolniţchi, a spus că aceste evenimente au drept scop promovarea tinerilor talentați. Potrivit lui, numărul participanților, care se înscriu în concurs, diferă de la an la an. La a șaptea ediție, la concursul pianiștilor au participat în jur de 30 de copii și tineri, iar la concursul de arte vizuale – peste o sută de persoane. Numărul mai mare de participanți la cel de-al doilea concurs este explicat prin faptul că acesta este împărțit pe secțiuni – pictură, grafică, artă decorativă și sculptură. Fiecare expoziție are și un catalog care conține lucrările premiante.

Svetlana Bivol, directoarea generală a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, a menționat că la concursul pianiștilor au participat și tineri din regiunea transnistreană, dar și din Romînia și Ucraina. O condiție în acest concurs este interpretarea unei piese a unui compozitor polonez. „Astfel ei își completează și repertoriul cu această muzică minunată. Astfel își dezvoltă acel bagaj de cunoștințe de stiluri diferite. Și Ambasada contribuie foarte mult la punerea la dispoziție a notelor, a partiturilor necesare. În acest mod cultura poloneză se promovează foarte mult aici la noi”, a mai spus Svetlana Bivol.

Participanții la concurs sînt de la instituțiile de învățămînt cu profil de arte, inclusiv de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, vîrsta pornind de la cinci ani și depășind 30 de ani. Aceștia concurează la diferite secțiuni, primind diplome și premii. Tinerii susțin că aceste concursuri sînt o oportunitate foarte bună pentru a-și prezenta talentul, pentru a interacționa cu alți colegi, iar faptul că în CV-ul lor vor fi menționate aceste participări este o mîndrie.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load