Cererea a fost depusă de avocatul bancherului, care a declarat că clienta sa nu are încredere în judecătorii Curții de Apel Chișinău.
În noiembrie 2020, PA a depus recurs împotriva încheierii judecătorului de instrucție care a anulat ordonanța procurorului de disjungere a dosarului în privința fostei președinte a Comitetului de Direcție al băncii comerciale. Astfel, niciunul dintre dosarele de învinuire a bancherului nu a ajuns în instanță.
Pe 7 iulie 2023, avocatul Artur Airapetean a solicitat strămutarea judecării recursului împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, la o altă instanță egală în grad, invocînd faptul că judecătorii Curții de Apel Chișinău manifestă interes direct de a soluționa cauza „contrar cadrului legal”.
Colegiul penal a respins însă cererea, considerînd că argumentele invocate sînt declarative, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md.„Colegiul penal ține să sublinieze că, motivele expuse în susţinerea cererii de strămutare, privind pretinsa imparțialitate a judecătorilor Curții de Apel Chișinău, sînt declarative, fără motive incontestabile și potrivit legii nu constituie temei de strămutare, deoarece circumstanțele indicate în cerere, nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei”, se arată în hotărîrea pronunțată integral pe 12 iulie.
În septembrie 2020, Procuratura Generală anunța că rmărirea penală în cazul implicării băncii comerciale respective în furtul miliardului a fost încheiată.
Tot atunci s-a spus că instituția bancară este învinuită de spălare de bani, iar fosta președintă a Comitetului de Conducere al acestei bănci, Natalia Politov-Cangaș - de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale.
Totuși, la distanță de două luni, acuzatorii au cerut separarea dosarelor inițiate pe numele Nataliei Politov-Gangaș, ceea ce ar indica asupra faptului că urmărirea penală nu s-a încheiat pe ambele capete de acuzare.
Adăuga comentariu