Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Dosarul fostului șef al FISC, trimis la Curtea Constituțională

12 mar. 2019,, 17:40   Societate
2828 1

Curtea Supremă de Justiție a trimis dosarul lui Nicolae Vicol, fostul șef al Serviciului Fiscal de Stat, la Curtea Constituțională.

La o lună după ce a acceptat examinarea recursurilor depuse în acest dosar, instanța supremă a admis cererea privind ridicarea excepției de neconstituționalitate și a dispus sesizarea Curții Constituționale pentru realizarea controlului de constituționalitate a unei sintagme din articolul 327, Cod Penal, în baza căruia a fost învinuit ex-șeful FISC.

Dosarul corupţiei de la Serviciul Fiscal de Stat, unul dintre dosarele de rezonanţă din ultimii ani, a fost deschis în 2012, însă descinderile mascaților, soldate cu mai multe reţineri şi percheziţii, au avut loc vineri, 15 februarie 2013, chiar în ziua în care deputații PLDM şi PCRM l-au demis pe democratul Vlad Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi la cîteva zile după ce Vlad Filat, liderul de atunci al PLDM, a denunțat acordul Alianței pentru Integrare Europeană.

În noiembrie 2018, un complet de judecători ai instanței supreme au admis de principiu examinarea recursurilor depuse de părțile pe dosar și le-a remis spre examinare în completul lărgit al CSJ. La 29 ianuarie 2019, judecătorii au dispus amînarea judecătorii recursurilor pentru 12 martie 2019 și au admis cererea privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, fiind dispusă sesizarea Curţii Constituţionale (CC) în vederea realizării controlului de constituționalitate a art. 327, aliniat 2, litera C, Cod Penal al R. Moldova.

În sesizarea depusă la CC, Vasile Nicoară, avocatul lui Vicol, a făcut referire la o hotărîre a CC din octombrie 2018 prin care s-a constatat că nu există niciun text normativ care să definească noțiunea de „urmări grave”, utilizată într-un alt articol din Codul Penal – 328.


Pentru că Nicolae Vicol a fost învinuit în baza art. 327, aliniat 2, litera C, care se referă la „abuzul de putere sau abuzul de serviciu soldat cu urmări grave”, Nicoară le cere judecătorilor de la CC să declare neconstituționale prevederile articolului în baza căruia e judecat clientul său.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?