COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Dosarul Direcției 5: O nouă ședință în care ar putea fi hotărîta soarta lui Damir și Pînzari

15 oct. 09:16   Societate
1881 0

O nouă ședință de judecată în dosarul angajărilor fictive în cadrul Direcției 5 în care președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, actualul șef al IP Balți Valeriu Cojocaru și ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari sînt cercetați pentru abuz de putere, este programată pentru vineri, 15 octombrie, la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani.

Potrivit portalului național al instanțelor de judecată, ședința în cazul lui Damir, Pînzari și Cojocaru este programată pentru vineri cu începere de la ora 10:00. Așa cum Ziarul de Gardă a anunțat anterior, judecător raportor pe dosar este magistratul Denis Guzun, transmite Noi.md cu referire la zdg.md.

Prima ședință de judecată, stabilită pentru 29 septembrie, a fost contramandată „în vederea formării completului de judecată prin încheierea președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău, Vitalie Stratan”.

A doua ședință, din 30 septembrie, a fost amînată. A treia ședință, de pe 1 octombrie, a fost întreruptă, fiind respinsă recuzarea înaintată judecătorului Denis Guzun. A patra ședință, din 7 octombrie, a fost amînată „pentru încheierea unei tranzacții de împăcare”. A cincea ședință, din 8 octombrie, a fost întreruptă.


Inculpaților le sînt incriminate cinci capete de acuzare, exprimate prin „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”, pentru care riscă de la doi pînă la 12 ani de închisoare.

Damir – în arest în izolator, iar Pînzari – în arest la domiciliu

La 13 septembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a respins ca nefondat recursul avocatului lui Damir și a menținut hotărîrea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care în privința lui Damir continuă să fie aplicat arestul preventiv în izolator, la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Recursul de la Apel a venit după ce la 2 septembrie, Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana a prelungit arestul cu încă 30 de zile în privința președintelui Asociației FEA, Dorin Damir.

Pe 7 iulie curent , Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar și vă prezintă detalii despre cum a ajuns Dorin Damir să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, să dețină gradul special de „comisar”, pseodonimul „HOLRIO” și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”.

La 6 iulie curent, procurorul de caz, Dumitru Raileanu, a emis ordonanța de punere sub învinuire în cazul lui Dorin Damir în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 42 alin (4) și (5), art 327 alin (2) lit b (abuzul de serviciu), art. 42 alin (5), art. 191 alin (4) (delapidarea averii străine), art 42 alin (2), art 362 alin (1) (trecerea ilegală a frontierei de stat), art 42 alin (4), art 344 alin (1) (divulgarea secretului de stat), art 42 alin (4), (5), art 332 alin (1) (falsul în acte publice) din Codul Penal.

La 13 septembrie curent, magistrații Curții de Apel Chișinău au examinat și respins recursul procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) care au solicitat schimbarea de arest în privința ex-ministrului Apărării, Alexandru Pînzari, din arest la domiciliu în arest în izolator.

La 23 septembrie curent, reprezentanții Judecătoriei Chișinău au publicat date despre repartizarea dosarului în care Damir, Pînzari și Cojocari sînt învinuiți de abuzul de putere sau abuzul de serviciu, însă nu au anunțat numele magistratului în procedura căruia a fost repartizată cauza.

Surse ale ZdG ne-au comunicat atunci că dosarul în care Dorin Damir, președintele FEA, Alexandru Pînzari, ex-ministru al Apărării, dar și Valeriu Cojocaru, șeful IP Bălți sînt bănuiți de abuz în serviciu, a fost repartizat spre examinare în procedura judecătorului Denis Guzun.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X