X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Dosarul cu privire la „spionaj”: Primele dezvăluiri ale Karinei Țurcan după eliberare

30 ian. 2020,, 14:01   Societate
3702 1

Acuzația, în opinia sa, se bazează pe copia anchetei unui agent de informații din Moldova, cu date care coincid cu datele lui Țurcan.

În dosar sînt traduceri interceptate ale scrisorilor conducerii Ministerului Energiei și protocolului interogării unui martor secret din FSB.

Fosta membră a consiliului inter-RAO Karina Țurcan, acuzată de spionaj (articolul 276 din Codul penal), a dezvăluit pentru prima dată într-un interviu pentru RBC, a dezvăluit detaliile acuzațiilor împotriva sa.

„Am fost acuzată de transmiterea de informații către serviciile speciale din Moldova, Serviciul de Informații și Securitate din Moldova și la comanda acestuia. Am fost învinuită de faptul că în 2004 am fost recrutată de serviciile secrete din Moldova, iar în 2015 le-am oferit cîteva informații, potrivit anchetei, care reprezintă un secret de stat. Nu am făcut nimic din toate acestea”, a spus Țurcan.

Potrivit lui Țurcan, ea este acuzată că a trimis de trei ori informații serviciilor moldovenești, din august pînă în septembrie 2015. Ancheta nu a stabilit metoda de transmitere a informațiilor și nu a fost găsită niciun mesaj către serviciile de informații străine, susține acuzata.
Informațiile moldovenești au transmis informații, probabil obținute de la Țurcan, serviciilor speciale NATO, rezultă din argumentul cazului, a adăugat Țurcan.


Acuzația, potrivit lui Țurcan, se bazează pe mai multe documente. Prima este o foto copie a chestionarului din dosarul personal al unui agent al serviciilor de informații din Moldova, care conține date personale care se potrivesc cu datele lui Țurcan. „Este o copie greu de citit, paginile care lipsesc parțial. Nu există decât datele mele de bază, care pot fi colectate despre oricare dintre noi: adresă, educație. Din cîte am înțeles, astfel de formulare sînt pe internet. Chestionarul a fost completat de mînă [se presupune] în 2004, este indicată data completării. Dar adresa indicată în chestionar a devenit cu adevărat adresa mea în 2010”, a spus Țurcan, numind ancheta un fals.

Potrivit acesteia, în anchetă sunt enumerate și „persoane de contact” ale lui Țurcan din rîndul politicienilor moldoveni și angajaților corporațiilor de stat din Rusia, inclusiv actualul președinte al Moldovei, Igor Dodon și fiul fostului președinte, Igor Voronin. Țurkan a spus îl cunoaște pe Dodon doar din întîlnirile comisiei interguvernamentale moldo-ruse, la care a participat în perioada 2008-2009.

Al doilea document sînt rapoartele, care se presupune că au fost interceptate de serviciile de informații ruse, ale serviciilor speciale din Moldova către biroul NATO, a spus Țurcan. Acestea sînt iarăși copii slab citibile ale trei texte în limba engleză, care reprezintă o traducere exactă a scrisorilor clasificate ale ministrului Energiei Alexandr Novak și ale adjunctului său Anatolii Ianovski, un fost membru al comitetului Inter RAO. Țurcan susține că nu a putut avea acces la aceste scrisori, pentru că nu a avut acces la secretele de stat și nu a luat cunoștință niciodată cu ele.

Al treilea document este protocol de interogare a unui martor secret din rîndul ofițerilor FSB, în care aceste vorbește despre informația primită de la agenții străini clasificați cu privire la Țurcan, a spus ea.

De asemenea, potrivit ei, FSB susține că creșterea în carieră a Karinei Țurcan în "Inter RAO" a fost asigurată de un angajat al serviciilor de informații moldovenești, pe nume Alexandru Popescu, ex-consilier al președintelui consiliului RAO "ЕЭС России", ex-ministrul securității naționale a republicii Moldova, Valeriu Pasat. Potrivit Karinei Țurcan, ea nu-l cunoaște nici pe unul, nici pe altul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?