COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 610 688   INFECTAȚI 259 667(+161)   TRATAȚI 252 166     DECESE 6261(+4)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2834
Puterea stiri: 6454
Coronavirus stiri: 7320

Dosar penal pe numele unui deputat: ANI a obținut cîștig de cauză împotriva Procuraturii mun.Chișinău

19 mai. 17:51   Societate
2464 0

La sfîrșitul lunii decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control al averii pe numele unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova în privința căruia a constatat o diferență substanțială în mărime de peste 800 de mii de lei și caracterul nejustificativ al deținerii acestei sumei.

Suplimentar, inspectorul de integritate a remis un denunț către Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze pe aspectul îmbogățirii ilicite.

În februarie 2021, procurorul din cadrul Procuraturii municipiul Chișinău, oficiul Buiucani, căruia i-a revenit examinarea acestei cauze, a refuzat inițirea urmării penale în privința fostului deputat și a clasat fapta sesizată de ANI, invocîndu-se motivul că fapta nu întrunește elementele unei infracțiuni penale.

ANI a insistat și a cerut anularea ordonanței acestuia. Însă, și procurorul ierarhic superior, adjunctul interimar al procurorului -șef al Procuraturii municipiului Chișinău, dar și șeful adjunct al Oficiului Buiucani au emis o altă ordonanță prin care au respins solicitarea ANI împotriva refuzului și clasării acestui dosar al procurorului pe cauză.

În rezultat, inspectorul de integritate a contestat în instanța de judecată acțiunile și actele emise de către Procuratura municipiul Chișinău, Oficiul Buiucani și a solicitat să fie anulate ordonanțele emise de procurori privind refuzul de a iniția o cauză penală împotriva fostului deputat stabilit cu bănuieli pe aspectul îmbogățirii ilicite și reexaminarea cauzei.


Astfel, la 19 mai 2021, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis plîngerea ANI, a declarat nule ordonanțele procurorilor și a decis reluarea procesului penal și obligarea procurorul să se conformeze celor solicitate de către ANI. Precizăm că decizia instanței nu este una definitivă.

ANI își exprimă nedumerirea și regretul față de modul prin care au acționat procurorii vizați din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Buiucani, evitînd să de-a curs unei investigații ample asupra eventualelor semne constitutive ale infracțiunii prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova, îmbogățire ilicită, semnalat de către inspectorul de integritate.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽