Domnitorul Moldovei care a cheltuit o avere pentru a se menţine pe tronul țării

Domnitorul Moldovei care a cheltuit o avere pentru a se menţine pe tronul țării

Ieri s-au împlinit 387 de ani de la cea de-a doua înscăunare a lui Alexandru Iliaș în Moldova. Alexandru Iliaş a domnit în Moldova de două ori: 10 septembrie 1620 - octombrie 1621 şi 5 decembrie 1631 - aprilie 1633. Tatăl său, Ilie, este fiul lui Alexandru Lăpuşneanu. Alexandru Iliaș а ocupat și tronul Munteniei.

A cheltuit sume imense pentru a se menţine pe tronul țării. La învestirea sa în Moldova în 1620 a plătit 10 milioane de aspri. Alexandru Iliaș a fost însărcinat de către sultan cu aprovizionarea armatei otomane, însă nereuşind să se achite de obligaţii, este mazilit şi dus la Istanbul.

Pentru a fi acceptat într-o nouă domnie, în Moldova, boierii l-au obligat, la sfîrşitul anului 1631, să respecte o înţelegere cu ei, întărită cu „giurămînturi” ale ambelor părţi, făcute la Patriarhie, că-şi vor îndeplini obligaţiile. Alexandru Iliaş a acordat mai multe drepturi grecilor care au acaparat puterea politică în defavoarea boierilor pămînteni. Datorită acestor măsuri a fost supranumit „Grecul”.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load