X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Domnica Manole va compărea în fața instanței

23 apr. 2018,, 10:38   Societate
4077 1

Dosarul penal în privința fostei judecătoare a Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost transmis în judecată.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, magistratul riscă amendă de pînă la 60 de mii de lei sau 5 ani de închisoare pentru controversata decizie legată de obligarea CEC de a organiza un referendum republican privind alegerea președintelui de către popor, propus de Platforma Demnitate și Adevăr.

Procurorii o învinuiesc pe Manole că, activînd în funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău, a pronunțat în 2016 cu bună știință, o hotărîre ilegală. Decizia viza cererea de chemare în judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale depusă de Grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican constituțional pentru modificarea Constituției. Judecătoarea obligase atunci CEC-ul să inițieze referendumul respectiv.

Ulterior, hotărîrea pronunțată de Manole, a fost declarată ilegală de către Curtea Supremă de Justiție, care a constatat că judecătoarea și-a asumat competența Curții Constituționale în materia interpretării Constituției. CSJ a mai stabilit că Manole, în motivarea hotărîrii, a aplicat o lege abrogată.

Totodată, potrivit procurorilor, expertiza informațională a arătat că hotărîrea controversată nu ar fi fost scrisă la calculatorul lui Manole, și nici a asistentului acesteia. De asemenea, expertiza stilistico-lingvistică (de stabilire a autorului) ar fi demonstrat că textul hotărîrii are același autor ca și actele întocmite de reclamant (Grupul de inițiativă).

Acuzatorii mai menționează că Domnica Manole a fost sancționată disciplinar pentru pronunțarea mai multor hotărîri civile, alcătuite și chiar semnate de alte persoane.

În timpul desfășurării urmării penale pe acest dosar, Domnica Manole a fost eliberată din sistem.

În mai 2016, Procurorul General, Eduard Harunjen, și-a dat acordul privind inițierea urmăririi penale în privința lui Manole. La 4 iulie 2017, CSM a decis că Manole este incompatibilă cu funcția de judecător, iar pe 21 iulie, președintele Igor Dodon a semnat decretul de demitere a magistratei.

CSM a luat decizia în urma unei verificări a Serviciului de Informații și Securitate, despre care în decembrie 2017 Curtea Constituțională a constatat că este o practică neconstituțională.

Decizia de inițiere a urmării penale în privința Domnicăi Manole a fost dur criticată de Uniunea Europeană, ambasada SUA, Forumul Judecătorilor din Romînia și societatea civilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?